Potrebujete úver na bývanie? Dá sa to aj bez založenia nehnuteľnosti

Väčšina ľudí rieši financovanie bývania hypotékou alebo stavebným úverom, pri ktorých založia svoj byt alebo dom. Financovať bývanie však možno aj bez založenia nehnuteľnosti.

24.03.2014 06:30
hypotéka, sporenie, stavebné, stavebný, úver Foto:
Ilustračné foto.
debata

Stavebné sporiteľne núkajú ľuďom, ktorí si pravidelne istý časť sporili, možnosť zobrať si úver aj bez toho, aby zakladali nehnuteľnosť. „Úvery na bývanie bez zabezpečenia nehnuteľnosťou Prvá stavebná sporiteľňa ponúka už od roku 1995. Najskôr to boli medziúvery v hodnote do 20– až 30-tisíc Sk. Dnes je výška úveru bez záložného práva oveľa vyššia,“ tvrdí riaditeľ komunikácie Prvej stavebnej sporiteľne Miloš Blanárik. V súčasnosti ponúka Prvá stavebná sporiteľňa úvery bez zabezpečenia nehnuteľnosťou až do výšky 50-tisíc eur, ČSOB stavebná sporiteľňa stavebné úvery do 25-tisíc eur a medziúvery do 50-tisíc eur a Wüstenrot stavebná sporiteľňa do 40-tisíc eur.

Kto chce financovať svoje bývanie v banke a nechce zakladať svoju nehnuteľnosť, musí väčšinou siahnuť po bezúčelovom spotrebnom úvere. Ten býva v porovnaní s hypotékami drahší a banky týmto spôsobom požičiavajú nižšie sumy ako v prípade hypoték. Jeho výhodou je, že väčšinou netreba dokladovať použitie peňazí.

Niektoré banky núkajú aj špeciálne spotrebné úvery, ktoré sú určené na bývanie, predovšetkým na rekonštrukcie. VÚB banka núka Flexipôžičku na bývanie s úrokovou sadzbou od 5,9 percenta ročne. Klienti síce musia vydokladovať 80 percent požičaných peňazí, no banka po novom namiesto bločkov a faktúr akceptuje aj súpis vykonaných prác a čestné vyhlásenie. Táto možnosť je výhodná pre ľudí, ktorí si robia rekonštrukciu svojpomocne. V porovnaní s bezúčelovými úvermi sú účelové úvery na bývanie zvyčajne lacnejšie.

Z údajov Národnej banky Slovenska vyplýva, že banky v prvom mesiaci tohto roka poskytovali hypotéky s viazanosťou sadzby na jeden až päť rokov priemerne za 3,79 percenta. V prípade, že si niekto zobral spotrebný úver s rovnakou viazanosťou, dostal priemerný úrok vo výške 14,7 percenta. V praxi to znamená, že ak by si niekto zobral hypotéku vo výške 15-tisíc eur na päť rokov, jeho mesačná splátka by bola 275 eur. Ak by na rovnakú dobu a v rovnakej výške zobral spotrebný úver, jeho splátka by sa vyšplhala na 354 eur.

Pri spotrebných úveroch však klient nemusí platiť za znalecký posudok ani za zápis záložného práva do katastra. Pri úvere, ktorý je založený nehnuteľnosťou, musíme na katastri za návrh na vklad záložného práva zaplatiť 66 eur. V prípade zrýchleného návrhu, ktorý kataster vykoná do 15 dní, poplatok dosahuje 265,50 eura. Znalec si za vypracovanie posudku na nehnuteľnosť vypýta poplatok podľa toho, o akú nehnuteľnosť ide. Zvyčajne sa ceny začínajú od 150 eur pri menších bytoch. V prípade rodinných domov je cena vyššia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie #stavebný úver #spotrebné úvery