Hypotéky budú ešte lacnejšie

Priemerná úroková sadzba na úveroch na bývanie by mohla podľa spoločnosti Fincentrum mierne klesať aj v ďalších mesiacoch.

05.05.2014 14:22
stavebné, sporenie, hypotéka, peniaze, úver Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mesiac marec podľa firmy pozitívne testoval úrokovú senzitivitu žiadateľov o hypotéky. Rekordne nízka sadzba na úrovni zhruba 3,5 % prilákala podľa Fincentra doteraz najväčší objem hypoték v histórii Slovenska, a to takmer 466 miliónov eur.

„Pred nami je ešte silné obdobie koncom jari,“ pokračoval analytik Fincentra Ján Porázik. V prospech nových obchodov hovorí podľa neho aj trh nehnuteľností, ktorý začína ožívať. „Pomaly sa zlepšuje situácia na pracovnom trhu, takže viac ľudí sa odváži uzavrieť dlhodobý úverový vzťah a kúpiť si nehnuteľnosť. Posledné údaje o ekonomickom sentimente tiež naznačujú ďalší pozitívny vývoj,“ skonštatoval Porázik.

Objem úverov medziročne vzrástol o 46 %, čo je pokračovaním takmer rovnakého tempa rastu z februára. Takýto masívny nárast je podľa Porázika dôkazom dvoch javov. Prvým je znižovanie rizikových prirážok, ktoré banky účtujú slovenským domácnostiam a druhým je konkurenčný boj, ktorý tlačí sadzby nadol.

No slovenské hypotéky podľa Porázika aj napriek súčasnému poklesu stále patria medzi najdrahšie v Európe. Dôvodom je podľa neho práve riziková marža, ktorú si účtujú slovenské banky a ktorá predražuje úvery Slovákom. Slovenské domácnosti sa napriek vysokej nezamestnanosti stávajú stále viac čitateľnejšie, čo umožňuje bankám vytvárať si nižšiu rezervu pre prípad nesplácania.

debata chyba
Viac na túto tému: #úrokové sadzby