Požičať si na byt a prenajať ho sa oplatí

Pre Slovákov je pri historicky najnižších úrokových sadzbách výhodnejšie zobrať si úver na bývanie a kúpiť byt s cieľom prenajímať ho.

30.07.2014 20:00 , aktualizované: 31.07.2014 07:00
debata (27)

Vo veľkých mestách s nízkou nezamestnanosťou dokážu aktuálne eurá inkasované od nájomníkov pokryť mesačnú splátku hypotéky spolu s nákladmi za energie.

Majiteľom po splatení úveru navyše ostane hodnotný byt, ktorý môžu so ziskom predať alebo ďalej ho prenajímať. Môže ísť aj o formu sporenia pre deti, ktorá rodičom neuberie z platu. Úroky pri úveroch na bývanie možno zafixovať na päť rokov dopredu. Trh s nájmami sa vyvíja tak, že v určitých lokalitách nie je problém byt prenajať dlhodobo. Rizikom je, že úročenie úverov v budúcnosti vzrastie, či pokles záujmu o prenájom. Obe riziká však nie sú priveľké a byt navyše prípadne možno predať aj s nesplatenou časťou úveru.

"Do nehnuteľností sa zrejme oplatí investovať, keďže porovnanie hypotekárnej splátky a ceny nájmu je už zaujímavé na úvahu o kúpe,“ povedal hlavný analytik ČSOB banky Marek Gábriš. V Nitre sa dá starší 2-izbový byt kúpiť za 45-tisíc eur. Ak sa ho človek rozhodne kúpiť na úver, tak pri využití najnižších úrokov vo výške 2,5 percenta ročne bude každý mesiac banke vracať okolo 180 eur. Zároveň treba počítať aj s nákladmi na energie vo výške 150 eur za mesiac. Celkovo tak byt s nájomníkmi vyjde na 330 eur mesačne. V meste pod Zoborom sa prenájmy 2-izbových bytov pohybujú okolo 400 eur mesačne. Ide teda o výhodný biznis.

"Osobne si myslím, že viac zarobíte, ak prenajmete jednotlivé izby samostatne. Samozrejme, človek na tom nezbohatne, ale v dnešnej dobe je každé euro dobré,“ povedala Zuzana Dudíková z Nitry. Tá aktuálne cez internet hľadá nájomníka do samostatnej izby v 2-izbovom byte za 160 eur mesačne. "Teraz cez leto je to s nájomníkmi horšie. Nitra je mestom študentov, a tak najlepšie sa prenajímajú voľné izby začiatkom zimného semestra,“ pokračovala Dudíková. Dopyt po prenajímaných bytoch v Nitre vytvárajú hlavne Univerzita Konštantína Filozofa a Slovenská poľnohospodárska univerzita.

"Prenajímať byty sa oplatí hlavne vo väčších mestách s nižšou nezamestnanosťou, ale aj na dedinách stojacich v blízkosti veľkých priemyselných parkov,“ zhodnotil Ján Palenčár, prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska. Majitelia nehnuteľností zároveň musia počítať, že raz za päť rokov treba urobiť menšiu rekonštrukciu v podobe vymaľovania a po 15 rokoch si prenajímaný byt vyžiada generálnu opravu. "Keď započítame všetky tieto výdavky, tak prenájom nehnuteľnosti zhodnocuje peniaze na úrovni 3,5 až 4 percentá ročne,“ dodal Palenčár.

Napríklad trojizbový byt v Bratislave v cene 90-tisíc eur dokáže majiteľovi bez problémov ročne zarobiť 3-tisíc eur. Na porovnanie, po zaplatení dane z príjmu získa človek "len“ 1 458 eur na ročnom termínovanom vklade 90-tisíc eur. Politika lacných peňazí totiž úroky slovenských bánk stlačila pri vkladových produktoch maximálne na dve percentá za rok. Prenájom bytu tak majetným ľuďom ponúka raz taký vysoký zisk v porovnaní s uložením eur vo finančnom dome.

"Ľudia zo zahraničia sa dnes takmer vôbec nezaujímajú o kúpu bytu na Slovensku za účelom prenájmu. No a domáci záujem sa dvíha len pomaly, takže zatiaľ stále nie je dôvod očakávať taký prudký rast cien bytov ako pred rokom 2008,“ odhadol Palenčár. Stabilný vývoj cien nehnuteľností predpovedajú aj bankoví analytici. "Ceny nehnuteľností v posledných troch rokoch viac-menej stagnovali – zmenu trendu nečakám ani v horizonte nasledujúcich 12 mesiacov. Oživovanie ekonomiky bude musieť nabrať rýchlejšie tempo, aby sme videli opätovný rast cien nehnuteľností,“ uviedla Mária Valachyová, analytička Slovenskej sporiteľne.

Čo sa týka výšky úrokov, tak súčasný boj o klienta, podporovaný politikou lacných peňazí zo strany Európskej centrálnej banky, môže ešte mierne stlačiť úroky slovenských hypoték.

"Ohlásené kroky Európskej centrálnej banky znamenajú, že nízke úrokové sadzby tu budú dlhé obdobie,“ odhadol Boris Fojtík, ekonomický analytik Tatra banky. Ľudia si tak budú stále požičiavať lacnejšie. "Banky sa sústredili najmä na domácnosti, keďže tu pretrváva silný dopyt a vysoká konkurencia postupne stláča ceny aj marže dolu,“ pokračoval Gábriš z ČSOB. Nízke úrokové sadzby zároveň znamenajú, že ľudia budú čoraz menej peňazí dostávať za uloženie peňazí v banke a v blízkej budúcnosti môže byť prenajímanie bytov ešte viac výhodné ako dnes.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #hypotéka