Účelový či bezúčelový úver?

Ľudia, ktorí plánujú rekonštrukciu bytu alebo domu, si môžu vybrať medzi spotrebnými bezúčelovými úvermi a účelovými pôžičkami na bývanie. Medzi ne sa radia predovšetkým stavebné úvery, medziúvery, hypotéky.

30.09.2014 09:06
banka, poplatky, mince, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výhodou bezúčelových úverov je, že klient nemusí dokladovať, na čo použil peniaze. Ak si dá niekto prerobiť kúpeľňu a chce ju celú zaplatiť z bezúčelového úveru, banku nebude zaujímať, či za požičané peniaze naozaj vynovil kúpeľňu, alebo si radšej kúpil nové auto.

V prípade úveru zo stavebnej sporiteľne či hypotéky však takéto niečo už nie je možné. Klienti musia zdokladovať, na čo peniaze použili. To znamená, že ak vám s renováciou kúpeľne pomôže sused, ktorému za to zaplatíte 1 000 eur, v prípade, že vám nedá faktúru, nemôžete na to použiť účelovo viazané peniaze.

Viaceré banky však namiesto hypoték dávajú radšej spotrebné úvery na bývanie. Rovnako ako pri hypotéke klient zakladá nehnuteľnosť a aj úroky sú rovnaké alebo podobné. Keďže však nejde o hypotéky, existujú pri nich voľnejšie pravidlá na preukazovanie použitia peňazí. V niektorých bankách klientom stačí, ak preukážu použitie iba 70 percent z požičanej sumy. Inokedy je zase možné výdavky na rekonštrukciu preukázať len na základe fotografií bytu alebo domu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spotrebný úver #úver na rekonštrukciu