Po lacnejšom účte alebo hypotéke sa treba obzerať vo viacerých bankách

Bankám platíme na poplatkoch a úrokoch ročne desiatky až stovky eur. Kým v jednej banke môže mať klient účet zadarmo, v inej za jeho vedenie môže mesačne zaplatiť aj viac ako päť eur. Väčšina ľudí je pritom presvedčená, že ich banka je výhodná.

28.04.2015 11:24
peniaze, výplata, bankovky, plat, boháč,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Z prieskumu agentúry 2muse, ktorý pripravila pre Prima banku, vyplýva že až 76 percent ľudí je presvedčených, že ich banka ponúka výhodné produkty a služby. Na druhej strane prieskum ukázal, že takmer polovica ľudí nevie, aký úrok na hypotéke je pre nich výhodný. Z tejto situácie môžu ťažiť banky. Ak má klient v banke niekoľko rokov účet, predpokladá, že jeho banka ako vernému klientovi mu ponúkne aj najvýhodnejší úver. Mnohí ľudia preto ani neskúmajú ponuky ostatných bánk.

„Je veľký rozdiel v tom, čo si ľudia myslia a čo od bánk reálne dostávajú. Nevedomosť je vždy len na škodu klienta, zvlášť ak ide o peniaze a ak si klient berie napríklad úver, ktorým sa banke zaviaže na niekoľko rokov,“ povedala riaditeľka divízie riadenia produktov v Prima banke Henrieta Gahérová. Klienti by si podľa nej mali každé rozhodnutie zvážiť, aby na tom neprerobili. „Čas strávený dôkladným porovnaním ponuky viacerých bánk môže ľuďom ušetriť nemalé peniaze,“ dodala Gahérová. Aj Maroš Ovčarik z portálu Finančný Kompas tvrdí, že najdôležitejším krokom pri výbere hypotéky je porovnávať ponuky čo najväčšieho počtu bánk. „Pretože aj zdanlivo malé rozdiely v úrokových sadzbách dokážu spraviť aj sto– až tisíceurové navýšenie preplatenia na úrokoch,“ vraví.

Ak si niekto zoberie hypotéku vo výške 50–tisíc eur, s úrokovou sadzbou dve percentá na 30 rokov, splatí banke vrátane úrokov 66 531 eur. V prípade, že by úroková sadzba bola 2,5 percenta, bude musieť tento klient banke vrátiť o 4 590 eur viac. V prípade úveru vo výške 100–tisíc eur, by rozdiel predstavoval viac ako 9–tisíc eur.

Ušetriť možno nielen na hypotéke, ale aj na bežnom účte. „Vyberte si z účtov ten, ktorý je najlacnejší a zároveň pokrýva všetky vaše bežné operácie. To znamená, spočítajte si operácie – počet prevodov, inkás, výberov z bankomatu a platieb kartou – za posledné tri mesiace a hľadajte banku, ktorá vás za aktívne využívanie účtu odmení znížením alebo úplným odpustením poplatku,“ radí Martin Kopúnek, obchodný vedúci pre OVB Allfinanz Slovensko.

Kým klasické banky núkajú možnosti na zníženie poplatku za vedenie účtu až na nulu, v internetových bankách možno získať účet bez poplatkov bez akýchkoľvek podmienok. „Účtu v internetovej banke chýba iba jediná vec – neumožňuje vložiť hotovosť na účet. Na túto operáciu nutne potrebujete mať účet v klasickej banke a návštevu pobočky,“ tvrdí Kopúnek. Kto však dostáva výplatu na účet, potrebuje vkladať hotovosť len výnimočne. „Vo všetkom ostatnom vám účet v internetovej banke postačuje,“ dodal Kopúnek.

Ušetriť možno aj tak, že si rodina založí jeden účet v klasickej banke a viacero bezplatných účtov v internetovej banke. „Táto kombinácia má aj tú výhodu, že pri konkrétnej operácii si vždy vyberiete účet, ktorý ju poskytuje bezplatne. Typický je príklad dovolenkových výberov z bankomatu v zahraničí. Rozdiel môže byť tiež v cene doplnkových služieb, ako je napríklad cestovné poistenie ku karte,“ vraví Kopúnek z OVB Allfinanz Slovensko.

Kamenné banky zvyčajne núkajú možnosť zníženia poplatku za vedenie účtu vďaka jeho aktívnemu využívaniu. Ak klientovi príde na účet stanovená suma, uskutoční istý počet platieb kartou, trvalých príkazov alebo platieb inkasom, môže mať účet zadarmo. Niektoré banky zase klientom vracajú isté percento zo sumy zaplatenej platobnou kartou. Vďaka tomu môže klient zarobiť aj viac, ako je cena samotného účtu. Vo väčšine prípadov možno získať lacnejší účet len vďaka tomu, že klient využíva služby, ktoré ho nič nestoja. Kopúnek očakáva, že tento prístup sa v budúcnosti bude meniť. „Predpokladám, že podmienkou zľavy či bezplatného účtu už nebudú počty operácií, ktoré klienta reálne nič nestoja, ale kúpa ďalších produktov v banke. Banky budú viac tlačiť na to, aby si ľudia kupovali viac produktov v jednej banke,“ tvrdí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #poplatky #hypotéka