Hypotékou možno vyplatiť aj dlhy

Ľudia, ktorí potrebujú riešiť svoje bývanie a pre záväzky z iných úverov im nezostáva na prípadnú splátku hypotéky, môžu tieto dlhy vyplatiť hypotekárnym úverom. Každého klienta však banka posudzuje individuálne a nie každý splní podmienky na poskytnutie úveru.

09.09.2015 14:55
hypotéka, nehnuteľnosť, dom Foto:
Ilustračné foto.
debata

Každý úver na seba viaže určitú časť príjmu spotrebiteľa. To musí každá banka zohľadniť pri rozhodovaní o poskytnutí hypotéky. Banka zisťuje, akú veľkú časť disponibilného príjmu pohltia splátky úverov, ktoré musí splácať žiadateľ o hypotéku. Ak žiadateľovi zostane príliš málo prostriedkov na splácanie hypotéky pre vysoké splátky iných úverov, banka nemôže hypotéku poskytnúť v klientom požadovanej plnej výške. K takémuto rozhodnutiu ju zaväzuje platná legislatíva, ako aj odporúčania Národnej banky Slovenska.

Prípadným riešením pri potrebe financovať svoje bývanie môže byť vyplatenie spotrebných úverov a kreditných kariet formou hypotekárneho úveru. Túto možnosť potvrdzujú slovenské banky. Upozorňujú však, že preverujú každého klienta individuálne, najmä jeho platobnú schopnosť, a nie každému nakoniec úver schvália. „Banka pri poskytovaní hypotéky posudzuje platobnú schopnosť klienta, a to porovnávaním jeho príjmov a výdavkov. Ak má klient vyššie výdavky ako príjmy, je logické, že banka mu hypotéku neposkytne. V prípade konsolidácie však vieme klientovi spojiť viacero úverov do jedného, čo je pre klienta výhodné,“ hovorí Zuzana Eliášová z ČSOB.

„Pri žiadosti o hypotéku by mal klient zvážiť, či zo svojho príjmu aj po odrátaní výdavkov bude schopný splácať mesačné splátky. V prípade, ak má klient viac úverov a jeho splátky sú vysoké, môže byť riešením pristúpenie spoludlžníka, pričom schopnosť splácať úver sa bude posudzovať vzhľadom na spoločný príjem, ale aj vzhľadom na spoločné výdavky. Príjmy spoludlžníka by preto mali byť dostatočné a jeho výdavky nízke. Klient tiež môže zvážiť konsolidáciu svojich existujúcich úverov. To znamená, že existujúce úvery spojí do jedného nového úveru, kde vďaka nižšej úrokovej sadzbe a prípadnému predĺženiu splatnosti získa nižšie mesačné splátky, čím sa jeho disponibilný príjem zvýši,“ vysvetľuje Ľuboslava Šillerová z Prima banky.

Poskytnutie úveru často závisí aj od ceny zakladanej nehnuteľnosti. „V prípade, že cena zakladanej nehnuteľnosti postačuje na krytie hypotéky, o ktorú sa žiadateľ uchádza, je možné hypotéku navýšiť a získať v rámci nej aj financie na vyplatenie starších záväzkov žiadateľa,“ hovorí Jakub Mendel zo Sberbank.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #refinancovanie