Hypotéku si možno zobrať už za menej ako 1,5 percenta

Ľudia, ktorí rozmýšľajú nad investovaním do vlastnej nehnuteľnosti, si môžu zobrať najlacnejší úver v histórii. Už dve banky núkajú úroky nižšie ako 1,5 percenta. Profitovať z nízkych úrokov však môžu aj tí, ktorí sa rozhodnú preniesť svoj úver z jednej banky do druhej.

25.02.2016 06:29
hypotéka, stavebné, bývanie, úrok Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

UniCredit Bank aj VÚB banka ponúkajú hypotéky s úrokom od 1,49 percenta. V praxi to znamená, že ak si požičiate 50-tisíc eur na 30 rokov, bude výška mesačnej splátky 172,32 eura. Spolu banke zaplatíte o 12 035 eur viac ako ste si požičali.

Akcia od VÚB banky by mala trvať do konca apríla. V prípade, že niekto bude refinancovať svoj úver z inej banky a urobí tak do 18. marca, banka mu preplatí aj vklad do katastra vo výške 66 eur. Úrok vo výške 1,49 percenta ponúka klientom, ktorí si zvolia fixáciu na tri roky. Kto by si chcel zaistiť úver na 5 rokov, môže získať úrok od 1,69 percenta. Banka garantuje nízky úrok počas prvých šiestich mesiacov.

UniCredit Bank núka úrok vo výške 1,49 percenta na úvery s trojročnou fixáciou tým klientom, ktorí sa rozhodnú aj pre poistenie úveru. Poistné sa platí vopred a jeho výška dosahuje 3 percentá zo sumy úveru.

Do boja o hypotekárnych klientov sa pravdepodobne čoskoro zapoja aj ďalšie banky. Od 21. marca nadobudne účinnosť novela zákona o úveroch na bývanie. Banky si od tohto dátumu budú môcť pýtať za predčasné splatenie úveru najviac jedno percento zo zostatku úveru. Napríklad ak niekto dlhuje ešte 50-tisíc eur, zaplatí za predčasné splatenie najviac 500 eur. Pri skončení fixácie bude predčasné splatenie naďalej bez poplatkov.

Mnohým klientom, ktorí majú dlhšiu viazanosť úrokovej sadzby sa tak môže oplatiť nečakať na koniec fixácie, ale preniesť si úver do inej banky. Ak sa im úrok výrazne zníži, náklady na predčasné splatenie úveru, sa im rýchlo vrátia. Napríklad ak niekto má banke splatiť ešte 50-tisíc eur, jeho fixácia končí o dva roky, úver má splácať ešte 25 rokov a v súčasnosti platí úrok vo výške troch percent, oplatí sa mu preniesť úver do inej banky. Ak by v novej banke získal úrok 1,5 percenta, jeho mesačná splátka by klesla z 237 eur na 200 eur. Za dva roky, ktoré mu zostávajú do skončenia fixácie, tak ušetrí na splátkach 888 eur. Keďže pôvodnej banke zaplatí za predčasné splatenie úveru 500 eur a za vklad do katastra 66 eur, jeho zisk po dvoch rokoch dosiahne 322 eur. Aj v prípade, že by nová banka vyžadovala nový znalecký posudok, tento dlžník bude stále v zisku približne 172 eur, keďže náklady na znalecký posudok sa pohybujú okolo 150 eur.

Navyše tento klient vďaka nižšiemu úroku splatí banke počas nasledujúcich dvoch rokov vyššiu časť istiny, ako keby platil naďalej trojpercentný úrok. V prípade, že si úver prenesie do novej banky, bude po dvoch rokoch splácania dlhovať banke ešte 47 349 eur, no ak by si úver nepreniesol, jeho dlh by bol o 555 eur vyšší. Celková úspora na splátkach a na zníženom dlhu tak o dva roky dosiahne minimálne 727 eur.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #refinancovanie