Ďalšia banka núka hypotéky za 1,5 percenta

Úroky z úverov na bývanie naďalej padajú. Už v troch bankách si možno zobrať úver s úrokom 1,5 percenta.

01.03.2016 11:02
hypotéka, stavebné, sporenie, prenájom Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prima banka ponúka od 1. marca všetkým žiadateľom o úver s trojročnou viazanosťou jednotnú úrokovú sadzbu vo výške 1,5 percenta. „Úrokovú sadzbu 1,5 % s fixáciou na 3 roky dostane v Prima banke každý jeden klient, ktorý preukáže schopnosť splácať požadovanú výšku Hypotéky. Pre jej získanie nemusia klienti s bankou zložito vyjednávať ani sa zaväzovať k dodatočným podmienkam,“ povedala Henrieta Gahérová, riaditeľka divízie riadenia produktov Prima banky. Nižší úrok dostanú noví dlžníci ako aj tí, ktorí si úver prenesú z inej banky.

Hypotéky s úrokom 1,49 percenta už skôr začali poskytovať aj VÚB banka a UniCredit Bank. Klienti, ktorí chcú získať úver s týmto úrokom v UniCredite, si musia úver poistiť. Poistné sa platí jednorazovo a dosahuje tri percentá z požičanej sumy. Ak si napríklad niekto požičia 60-tisíc eur, zaplatí na poistnom 1 800 eur. Vo VÚB je akciová úroková sadzba garantovaná počas prvých šiestich mesiacov. Ak by sa klient rozhodol úver predčasne splatiť, úrok sa mu zvýši.

Podľa porovnania portálu Finančný kompas patria v súčasnosti Prima banka, VÚB a UniCredit k najlacnejším na trhu. V prípadu úveru 60-tisíc eur na 20 rokov, by tu klient platil mesačnú splátku 289 eur.

Banky sa púšťajú do boja o klientov, pretože od 21. marca bude výrazne lacnejšie zmeniť banku, od ktorej máme hypotéku. Od tohto dátumu si banky budú môcť za predčasné splatenie úveru pýtať maximálne jednopercentný poplatok. V súčasnosti si banky pýtajú aj päť percent. To znamená, že ak niekomu zostáva splatiť úver vo výške 60 000 eur, zaplatí po novom banke za predčasné splatenie najviac 600 eur. V súčasnosti to môže byť aj 3 000 eur. Aj naďalej bude možné pri skončení fixácie splatiť úver bez poplatkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úroky #Prima banka #UniCredit Bank #VÚB banka