Nie každý úver si vyžaduje založenie bytu

Plánujete modernizáciu bytu alebo domu a potrebujete si požičať vyššiu sumu? Špeciálne produkty ponúkajú stavebné sporiteľne aj niektoré banky. Výhodu nižších úverov je, že nemusíte nehnuteľnosť zakladať.

31.03.2016 09:54
dôchodca, remeselník, podlaha, rekonštrukcia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nižší úver, ako býva štandardná výška hypotéky, riešia ľudia kupujúci alebo rekonštrujúci nehnuteľnosť zvyčajne vtedy, ak majú zvyšné prostriedky k dispozícii alebo na modernizáciu potrebujú nižšiu sumu a nechcú zakladať predmetnú nehnuteľnosť. Takéto úvery majú v ponuke stavebné sporiteľne, požičať si možno aj od bánk. V každom prípade však treba zvážiť všetky parametre úveru a vybrať najvýhodnejšiu možnosť. „Klient by si mal vopred zvážiť, koľko peňazí si chce požičať, ako dlho na ne bude čakať a akú dĺžku splácania preferuje. Na základe týchto faktorov a porovnania RPMN, teda nákladov spojených s úverom, by si mal vybrať pre seba najvhodnejšiu formu financovania,“ hovorí Kvetoslava Kirchnerová z Poštovej banky. „Klient by sa pri výbere najvhodnejšieho úveru mal zamyslieť nad tromi základnými otázkami – koľko peňazí si potrebuje požičať, či má nehnuteľnosť, ktorou by úver založili a či spĺňa podmienky získania výhodnej hypotéky pre mladých,“ dodáva Lenka Hritzová, vedúca oddelenia retailových úverov Slovenskej sporiteľne.

„Klientom s preverenou bonitou, teda tým, ktorých už v Prvej stavebnej sporiteľni poznáme, poskytneme úver až do 50-tisíc eur bez založenia nehnuteľnosti. Ide o klientov, ktorí u nás sporili, prípadne už splácali úver a ich platobná disciplína bola vyhovujúca,“ hovorí Radovan Slobodník z tejto sporiteľne. „Typ úveru závisí od konkrétneho klienta. Sporiteľňa dokáže poskytnúť úver aj žiadateľovi, ktorý si ešte nesporil alebo nesplácal úver. Vtedy ide o mimoriadny medziúver bez predchádzajúceho sporenia a počiatočného vkladu. Väčšinou však o úver žiadajú klienti s preverenou bonitou a tým môžeme poskytnúť aj úver bez založenia nehnuteľnosti,“ vysvetľuje Slobodník. Podobné typy úverov ponúka aj Wüstenrot stavebná sporiteľňa. „Poskytujeme úvery na bývanie bez zabezpečenia nehnuteľnosťou, a to až do výšky 45-tisíc eur a do 35-tisíc eur aj bez dokladovania príjmu,“ hovorí Daniela Vlčková z tejto poisťovne. ČSOB stavebná sporiteľňa požičia klientovi, ktorý nechce zakladať byt alebo dom do výšky 25 000 eur.

Požičať si možno aj od bánk, tie však vo väčšine prípadov požičiavajú bez založenia nehnuteľnosti sumy nižšie ako stavebné sporiteľne. Banky požičiavajú vo väčšine prípadov vo forme spotrebného úveru a najviac do výšky 30 000 eur. „Banka vie sprostredkovať bezúčelový spotrebný úver do výšky 25 000 eur,“ podotýka Zuzana Ďuďáková z UniCredit bank. Rovnakú sumu vie poskytnúť napríklad aj Poštová banka, ČSOB a Tatrabanka, všetky vo forme spotrebného úveru. mBank požičia financie do výšky 24 000 eur. Pri spotrebnom úvere netreba dokladovať účel použitia. „Finančné prostriedky môže použiť na čokoľvek, pričom nemusí dokladovať účel použitia,“ poznamenáva Zuzana Eliášová z ČSOB. Nevýhodou sú však zvyčajne vyššie úroky ako pri úveroch špeciálne určených na bývanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úver na rekonštrukciu