Štátnu prémiu by mali dostať už len ľudia s nižším príjmom

Štátna prémia pri stavebnom sporení už nebude pre každého. Podľa informácií Pravdy sa vládna koalícia dohaduje na tom, že lepšie zarábajúci na ňu stratia nárok.

31.08.2016 09:17
hypotéka, bývanie, úver, dom, mince, stavebné...
Ilustračné foto.
debata (15)

Od budúceho roku by nárok na štátnu prémiu mali mať len ľudia, ktorých príjem nepresahuje 1,3-násobok priemernej mzdy. Mala by tak platiť rovnaká hranica, akú štát uplatňuje pri dotovaných hypotékach pre mladých. Ministerstvo financií zatiaľ odmieta potvrdiť, či k tejto zmene príde. Pripúšťa však, že v súčasnosti sa rozhoduje o nastavení podpory bývania. „Odpovede na uvedené otázky by boli teraz predčasné, nakoľko Ministerstvo financií SR v súčasnosti analyzuje parametre štátnej podpory v oblasti bývania,“ povedala hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.

Pri dotovaných hypotékach sa výška príjmu, pri ktorom je ešte možné získať štátne zvýhodnenie, prehodnocuje každý štvrťrok. Aktuálne môžu dotovanú hypotéku získať ľudia s hrubým príjmom do 1 127,10 eura. Pri manželoch sa berie do úvahy ich celkový zárobok, ktorý nesmie prekročiť dvojnásobok tejto sumy, teda 2 254,20 eura. Pri zvýhodnených hypotékach pritom platí, že žiadatelia dokladujú príjem pri podávaní žiadosti o úver. Posudzuje pritom ich zárobok v predchádzajúcom kalendárnom roku. Ak niekomu následne počas splácania úveru príjem vzrastie, o dotovanú hypotéku už nepríde.

Ako budú preukazovať svoj príjem stavební sporitelia, nie je zatiaľ jasné. Otázne zostáva aj to, či sa táto zmena dotkne aj súčasných klientov, alebo bude platiť len na nové zmluvy. Rovnako je potrebné vyriešiť aj to, ako sa bude postupovať v prípade stavebného sporenia pre deti. Tie môžu tiež získať štátnu prémiu. „Ak by táto údajná zmena vstúpila do platnosti, je technicky nezrealizovateľná a nekontrolovateľná. V histórii stavebného sporenia, ktoré je na Slovensku už takmer 25 rokov, zatiaľ nebolo potrebné preverovať príjem klienta, ktorý si chce sporiť,“ vraví vedúci odboru komunikácie Prvej stavebnej sporiteľne Radovan Slobodník.

Podľa opatrenia ministerstva financií by v budúcom roku mala štátna prémia zostať na rovnakej úrovni ako tento rok. Štát tak podporí vklady prémiou vo výške piatich percent, maximálne však vyplatí jednému sporiteľovi 66,39 eura. Podľa zákona o stavebnom sporení sa výška štátnej prémie odvíja od výnosu štátnych dlhopisov, pričom však nemôže klesnúť pod päť percent.

V prípade, že by sa pri overovaní nároku na štátnu prémiu bral do úvahy priemerný plat spred dvoch rokov, znamenalo by to, že prémiu by v budúcom roku dostali ľudia, ktorých mesačný príjem neprekračuje 1 147,90 eura. Ľudia, ktorí majú takúto hrubú mzdu, dostávajú v čistom 865,59 eura. Ak bude chcieť niekto v budúcom roku získať celú štátnu prémiu vo výške 66,39 eura, bude musieť vložiť na stavebné sporenie 1 327,80 eura. To znamená, že bude potrebovať viac ako svoju výplatu za jeden a pol mesiaca.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie #štátna prémia