Na bývanie vám požičajú banky aj stavebné sporiteľne

Investícia do bývania poriadne zaťaží domáci rozpočet, a to aj v prípade súčasných priaznivých úrokových podmienok. Preto je dôležité dôkladne zvážiť, ktorý typ pôžičky je pre vás najvhodnejší a radšej sa poradiť s odborníkmi a obísť viacero finančných inštitúcií a porovnať ich ponuky.

22.11.2016 10:49
hypotéka, nehnuteľnosti Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kúpu či výstavbu nehnuteľnosti bez úveru si v súčasnosti môže dovoliť zrejme málokto. Úvery na bývanie poskytujú klasické banky vo väčšine prípadov v podobe hypotéky, ale peniaze požičiavajú aj stavebné sporiteľne. Zvážiť pri výbere treba viacero okolností, nielen výhodnú úrokovú sadzbu.

Pred oslovením banky by si každý záujemca mal položiť otázky týkajúce sa jeho finančných možností, a to najmä, akú veľkú splátku si môžem dovoliť a akú dobu splatnosti preferujem. Na zistenie výšky splátky, ktorú si môžete dovoliť, stačí použiť jednoduchý prepočet: od výšky príjmov vašej domácnosti odpočítajte všetky svoje pravidelné aj nepravidelné výdavky (rozpočítané na mesiac) – výsledkom bude maximálna možná výška splátky úveru. Na splácanie úveru však nie je dobré použiť celú túto sumu, určitú časť by ste si mali nechať ako rezervu.

Celková výška splátok všetkých úverov, ktoré vaša domácnosť spláca (vrátene lízingu, stavebného sporenia, nákupu na splátky, kreditných kariet či povoleného prečerpania), by určite nemala presiahnuť 35 % z príjmu vašej domácnosti.

Čo sa týka doby splatnosti, tak platí, že čím dlhšia doba splatnosti, tým bude vaša mesačná splátka nižšia, no na druhej strane, tým viac úver preplatíte. Preto sa snažte nastaviť dobu splatnosti tak, aby nebola príliš dlhá a aby výsledná splátka čo najviac zodpovedala vašim finančným možnostiam.

Vhodné je pozrieť sa aj na ďalšie podmienky ako: možné zľavy, napríklad za využívanie doplnkových služieb, za nízkoenergetické riešenie bývania či spoluprácu so zmluvnými partnermi, poplatky súvisiace s úverom, na potrebu nového znaleckého posudku pri refinancovaní alebo podmienky, za akých možno robiť mimoriadne splátky.

Požičať na bývanie si možno od bánk aj stavebných sporiteľní, preto si treba spraviť prieskum v oboch typoch finančných inštitúcií. „Ponúkame medziúver s úrokovou sadzbou už od 1,49 % a stavebný úver s úrokovou sadzbou od 2,90 %,“ hovorí Anna Jamborová z ČSOB stavebnej sporiteľne.

Sporiteľne vo forme úverov a medziúverov požičiavajú aj vyššie sumy. „Ak klient potrebuje na kúpu alebo výstavbu bytu či rodinného domu vyššiu sumu peňazí, môže využiť úver so založením nehnuteľnosti. Nie je potrebné ani predchádzajúce sporenie. Úroková sadzba úverov so záložným právom sa pohybuje od 2,89 % ročne,“ vysvetľuje Radovan Slobodník z Prvej stavebnej sporiteľne.

„Na financovanie bývania VÚB poskytuje hypotekárny úver. Ponúkame špeciálnu úrokovú sadzbu 1,49 % na päť, šesť, osem alebo až desať rokov za jednorazový poplatok, ktorý si môže započítať do výšky úveru a klient sa tak môže zbaviť vstupných nákladov. Ak klientovi špeciálna ponuka nevyhovuje, môže si zvoliť štandardnú ponuku úrokových sadzieb, ktorú aktuálne poskytujeme bez poplatku za poskytnutie úveru,“ hovorí Alena Walterová z VÚB.

„Úver na bývanie poskytujeme s úrokovou sadzbou už od 1,45 % ročne (pri ročnej fixácii) a dobou splácania 10 až 30 rokov. Pri úveroch do 70 % hodnoty zabezpečenej nehnuteľnosti klient nemusí dokladovať účel úveru, čo je preňho pohodlné,“ upozorňuje Marta Cesnaková zo Slovenskej sporiteľne.

Prima banka ponúka tiež hypotekárny úver, pri ktorom je podľa Evy Čonkovej potrebné založiť nehnuteľnosť a úroková sadzba je 1,5 % pre každého s fixáciou na tri alebo štyri roky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavbné sporenie