Úver na zariadenie domácnosti? Od stavebnej sporiteľne i od banky

Väčšina ľudí financuje svoje bývanie na úver. Na kúpu bytu či domu si zoberú hypotéku alebo stavebný úver. Keďže nasporené peniaze často použijú na to, aby si nemuseli brať úver na celú hodnotu nehnuteľnosti, veľakrát si musia znovu požičať na zariadenie domácnosti.

29.11.2016 08:29
sťahovanie, nové bývanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Banky núkajú na zariadenie domácností predovšetkým spotrebné úvery, stavebné sporiteľne majú zase špeciálne úvery na zariadenie. „Prvá stavebná sporiteľňa poskytuje na základe zákona o stavebnom sporení stavebné úvery a medziúvery. Keďže z týchto typov úverov nie je možné financovať mobiliár, vychádzame klientom v ústrety a poskytujeme úvery na zariadenie domácnosti,“ vraví hovorca Prvej stavebnej sporiteľne Radovan Slobodník.

ČSOB stavebná sporiteľňa a Wüstenrot ponúkajú aj na zariadenie domácnosti klasické stavebné úvery a medziúvery. Z nich je však možné financovať len to, čo je priamo spojené so stavbou. „Klienti môžu využiť všetky úvery na bývanie, ktoré Wüstenrot stavebná sporiteľňa poskytuje, aj na financovanie zariadenia domácnosti v prípade, ak je toto zariadenie pevnou súčasťou bytu alebo domu. Ide predovšetkým o kuchynské linky, kúpeľňové zariadenia a sanitu, vstavané skrine a podobne," povedala hovorkyňa Wüstenrot stavebnej sporiteľne Daniela Vlčková.

Banky núkajú na zariadenie domácností viacero úverov. Od kreditných kariet a povoleného prečerpania, cez spotrebné úvery až po úvery založené nehnuteľnosťou. „Klient by sa pri výbere najvhodnejšej možnosti mal zamyslieť nad tromi základnými otázkami – koľko peňazí si potrebuje požičať, ako dlho ich plánuje splácať, či má a chce založiť nehnuteľnosť, prípadne či spĺňa podmienky na získanie výhodnej hypotéky pre mladých,“ povedala vedúca oddelenia retailových úverov Slovenskej sporiteľne Lenka Hritzová.

Hypotéku je možné rovnako ako stavebný úver použiť len to, čo je priamo spojené so stavbou. Nábytok, sedačku či spotrebiče z hypotéky nie je možné hradiť. Viaceré banky však namiesto klasických hypoték ponúkajú spotrebné úvery založené nehnuteľnosťou. Pri nich nie sú podmienky nastavené takto prísne a za istých okolností banky umožňujú, aby si klient za požičané peniaze zaobstaral aj vybavenie domácnosti. „Pokiaľ výška úveru na bývanie nepresahuje 70 % z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti, klient účel vôbec nemusí dokladovať, teda môže ním financovať čokoľvek. Ani v prípade, že výška úveru presahuje túto hranicu, nemusí klient dokladovať celú sumu. Stačí vydokladovať 80 % a zvyšok môže použiť bezúčelovo, napríklad aj na zariadenie,“ vraví o podmienkach v Slovenskej sporiteľni Hritzová.

Ak si však niekto zoberie hypotekárny úver pre mladých, je potrebné, aby preukázal použitie celej požičanej sumy. Okrem kúpy samotného bytu je možné z hypotéky zaplatiť pevne zabudované súčasti bytu, ako je napríklad kuchynská linka, vrátane zabudovaných spotrebičov, alebo vstavaná skriňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie