Poštová banka láka na hypotéky za 0,725 %. Musíte mať však úspory

Do boja o hypotekárnych klientov vstupuje nový hráč. Poštová banka sa rozhodla lákať na najnižší úrok na trhu vo výške 0,725 percenta. Z takejto sadzby sa však môžu tešiť len tí klienti, ktorí majú na sporiacom účte aspoň polovicu sumy, ktorú si od banky požičali.

03.04.2017 13:07
dar, hypotéka, stavebné, dom, nehnuteľnosť,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Poštová banka svoju hypotéku nazvala Užitočné bývanie. Najnižší úrok pritom môžu získať tí klienti, ktorí využijú hypotéku v kombinácii so službou Úspora, ktorá je naviazaná na sporiaci účet. Tento sporiaci účet pritom nemusí mať priamo dlžník, ale môže to byť aj rodič, dieťa, rodinný príslušník či ktokoľvek iný. Sporenie nie je nijako viazané a klient môže peniaze kedykoľvek vybrať. „Úroková sadzba úveru sa následne zníži o percentuálny pomer medzi úsporami a načerpanou výškou úveru na bývanie. Maximálne si klient môže znížiť úrokovú sadzbu na polovicu pôvodnej,“ tvrdí Poštová banka. Takúto úsporu dosiahne vtedy, ak má na sporiacich účtoch aspoň polovicu požičanej sumy.

Napríklad, ak si niekto požičia 100-tisíc eur pri úrokovej sadzbe 1,45 percenta, môže sa dostať až na úrok 0,725 percenta. Podmienkou však je, že celkovo má na sporiacich účtoch aspoň 50-tisíc eur. Na jeden úver je pritom možné naviazať až päť sporiacich účtov. Keďže s peniazmi na sporiacich účtoch je možné ľubovoľne manipulovať, výška úroku a teda aj splátky sa bude pravidelne prehodnocovať.

O úver na bývanie je možné požiadať na ktorejkoľvek pobočke Poštovej banky. Úver je určený nielen na kúpu nehnuteľnosti, ale aj na refinancovanie už skôr poskytnutých úverov alebo bezúčelovo na pokrytie iných potrieb pokiaľ bude zabezpečený rezidenčnou nehnuteľnosťou. Požičať si možno až sto percent z hodnoty založenej nehnuteľnosti s fixáciou úrokovej sadzby na jeden až päť rokov. Na začiatku banka neúčtuje poplatok za poskytnutie úveru.

Najnižší úrok môžu využiť klienti, ktorí sa rozhodnú pre trojročnú fixáciu úrokovej sadzby. Základný úrok po započítaní zliav za voliteľné služby tu dosahuje 1,45 percenta. V prípade ročnej a dvojročnej fixácie úrok predstavuje 1,55 percenta a kto sa rozhodne pre 5-ročnú fixáciu, bude platiť minimálne 1,65 percenta. V prípade všetkých viazaností sa môžu klienti vďaka úsporám dostať až na polovičnú sadzbu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poštová banka