Na bývanie požičiava aj štát

Získať úver na bývanie možno aj od Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). Kto chce však získať peniaze na výstavbu alebo kúpu bytu, musí splniť prísne podmienky.

27.05.2018 08:54
hypotéka, dom, kľúč, mladí ľudia, nové bývanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nízke úrokové sadzby, dlhá lehota splatnosti a nízke splátky sú výhodou úveru na bývanie od štátu. Požičať si za takýchto podmienok môžu však len ľudia, ktorí patria do kategórie stanovenej štátom. Získať peniaze môžu napríklad manželia, ktorých vek v deň podania žiadosti nepresiahne 35 rokov alebo manželia s dieťaťom do 3 rokov alebo s osvojeným dieťaťom do 5 rokov. Žiadosť o úver si môže podať odchovanec detského domova, ktorého vek nepresahuje 35 rokov, alebo člen domácnosti, ktorej členom je aj osoba s ťažkým zdravotným postihnutím. Od tohto roku štátny fond požičiava aj osamelým rodičom s nezaopatreným dieťaťom do 15 rokov.

Za nízke úrokové sadzby od jedného percenta do dvoch percent si možno požičať až 80 000 eur so splatnosťou 40 rokov. Úroková sadzba sa nemení počas celej doby splácania za podmienky, že klient dodržiava zmluvné podmienky. Ďalšou výhodou je, že klient neplatí za poskytnutie úveru a vedenie účtu. Nastavené podmienky na získanie takýchto peňazí sú však prísne. Za poskytnuté peniaze nemožno kúpiť každú nehnuteľnosť alebo stavať hocijaký dom. Maximálna podlahová plocha bytu: v bytovom dome nesmie presiahnuť 80 m2 vrátane plochy balkónov a lodžií a v rodinnom dome 120 m2 bez plochy balkónov, lodžií a terás.

Posudzuje sa, samozrejme, aj príjem žiadateľa. Celkový čistý príjem žiadateľa a osôb, ktorých príjmy sa posudzujú spoločne za predchádzajúci kalendárny rok nesmie prevýšiť 4-násobok životného minima jeho domácnosti. Životné minimum pre jednočlennú domácnosť je 199,48 eura. Žiadateľ musí spĺňať aj podmienky minimálneho príjmu a vtedy musí priemerný mesačný čistý príjem domácnosti za predchádzajúci kalendárny štvrťrok predstavovať 1,3 x životné minimum domácnosti.

Ak teda patríte do skupiny, ktorá spĺňa prísne kritériá, začnite riešiť žiadosť čo najskôr. Fond vedie evidenciu žiadostí podľa účelu podpory v poradí podľa prideleného poradového čísla, ktoré vygeneruje informačný systém fondu. Podľa tohto poradia posudzuje aj rozhoduje o priznaní predložených žiadostí. Žiadosť sa predkladá ŠFRB prostredníctvom mestského úradu (MÚ) v sídle okresu podľa miesta stavby. Žiadosť je po overení dokumentov na mestskom úrade o desať pracovných dní zaregistrovaná do systému elektronického príjmu žiadostí a automaticky je vygenerované poradové číslo žiadosti v celkovom poradovníku ŠFRB. Kompletnú žiadosť úrad odošle na ŠFRB, ktorý žiadosť posúdi a oznámi žiadateľovi možnosť poskytnutia podpory v zákonných lehotách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štátny fond rozvoja bývania