Získať hypotéku je ťažšie. Ako si môžete požičať na kúpu celého bytu?

Od júla platia nové obmedzenia pri poskytovaní hypoték. Banky už nemôžu vôbec poskytovať stopercentné hypotéky a limitovaná je aj maximálna suma, ktorú si vzhľadom na výšku svoju príjmu môžete požičať.

09.08.2018 12:36
hypotéka, prenájom, nehnuteľnosť, dom Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

<a>Aj keď banky môžu požičať maximálne 90 percent z hodnoty založenej nehnuteľnosti, väčšina ľudí dostane úver, ktorého hodnota dosahuje najviac 80 percent z hodnoty nehnuteľnosti. Ak si niekto kupuje byt za 120-tisíc eur, banka mu požičia najviac 96-tisíc eur.

„Pokiaľ má človek dostatočný prijem, ale limituje ho hodnota založenej nehnuteľnosti, má možnosť založiť inú – rodičovskú nehnuteľnosť s vyššou hodnotou, prípade založiť dve nehnuteľnosti. Ďalšou možnosťou je dofinancovať nehnuteľnosť pôžičkou alebo spotrebiteľským úverom bez zabezpečenia,“ vraví výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik.

Ak by napríklad niekto kupoval byt za 120-tisíc eur a okrem bytu by založil aj rodičovský dom v hodnote 150-tisíc eur, banka by mu v prípade dostatočného príjmu mala požičať celých 120-tisíc eur. Nepotreboval by tak na kúpu bytu vlastné peniaze. Len čo by hodnota úveru poklesla pod 80 percent z ceny bytu, mohol by rodičovský dom vyňať zo zabezpečenia. Splatiť 20 percent z ceny bytu trvá pri úvere na 30 rokov viac ako sedem rokov.

Okrem obmedzenia stopercentných hypoték platí od júla aj ďalšie pravidlo, ktoré určuje, že celkový dlh žiadateľa o úver by nemal presiahnuť 8-násobok jeho čistých ročných príjmov. Ak napríklad niekto zarába v čistom 800 eur mesačne, jeho dlh by nemal byť vyšší ako 76 800 eur. V prípade, že o úver žiadajú manželia a každý zarába v čistom 800 eur, ich dlh môže dosiahnuť 153 600 eur. Aj v tomto prípade však banky majú prechodné obdobie a podiel úverov, ktoré môžu presiahnuť osemnásobok príjmu sa bude postupne znižovať.

Problém s kúpou vlastnej nehnuteľnosti môžu mať predovšetkým ľudia v Bratislave a Košiciach, kde sú nehnuteľnosti najdrahšie. Dvojica s priemerným bratislavským príjmom si v súčasnosti môže dovoliť kúpiť približne byt s rozlohou 102 metrov štvorcových, zatiaľ čo v Nitrianskom alebo Trenčianskom kraji si pár s priemerným príjmom môže dovoliť byt s rozlohou až 198 metrov štvorcových.

Na rozdiel od minulosti je tak získanie úveru na bývanie výrazne komplikovanejšie predovšetkým pre ľudí, ktorí nemajú vlastné úspory. Väčšina ľudí, ktorí pomýšľajú na vlastné bývanie, si musí začať sporiť. „Tu platí známe pravidlo, čím skôr, tým lepšie, ale to najdôležitejšie je sporiť pravidelne a každý mesiac. Nastaviť si trvalý príkaz z bežného účtu tak, aby peniaze na sporenie z účtu fyzicky odišli. Väčšina regulácií za posledné obdobie smerovala k tomu, aby ľudia pri investíciách do nehnuteľností používali aj vlastné zdroje. Preto by sa sporenie na bývanie malo stať automatickou súčasťou mladých ľudí,“ tvrdí Ovčarik.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #úvery #hypotéka #NBS