Ako si vybrať správnu hypotéku

Najdôležitejším krokom pri výbere hypotéky je porovnávať ponuky čo najväčšieho počtu bánk. Pretože aj zdanlivo malé rozdiely v úrokových sadzbách dokážu spraviť aj sto- až tisíceurové navýšenie preplatenia na úrokoch. Pri výbere je dôležité porovnávať porovnateľné ponuky, to znamená napríklad neporovnávať úrokové sadzby pri rôznych fixáciách.

03.09.2018 06:00
hypotéky, dom, refinancovanie, Foto:
Pre dosiahnutie najnižšej možnej úrokovej sadzby je často v bankách potrebné splniť ďalšie podmienky.
debata
  • Pre dosiahnutie najnižšej možnej úrokovej sadzby je často v bankách potrebné splniť ďalšie podmienky. Podmienkami sú najčastejšie otvorenie a aktívne využívanie účtu, poistenie nehnuteľnosti v banke a poistenie splácania úveru. Pri výbere ponuky je potrebné dobre zvážiť, či tieto služby skutočne potrebujeme, pretože napríklad splácanie poistenia úveru nám môže byť zbytočné, pokiaľ už máme životné poistenie.
  • Je dobré vedieť, že v bankách sa úroková sadzba, ale aj ďalšie podmienky môžu počas schvaľovacieho procesu zmeniť. V praxi to znamená, že keď nám banka ponúkla úrokovú sadzbu 1,40 %, tak počas schvaľovacieho konania sa táto sadzba môže zvýšiť. Banka argumentuje, že zistila skutočnosti, ktoré jej neboli predtým známe v úverovom registri. To isté sa môže týkať aj výšky úveru. Preto je dobré sa v banke pýtať, či sa to môže stať, pretože sa to nedeje v každej banke.
  • Voľba fixácie úrokovej sadzby je tak trochu lotéria. Aktuálne banky ponúkajú najvýhodnejšie sadzby pri 3– a 5-ročnej fixácii. Zaujímavé ponuky v niektorých bankách sú aj pri fixácii na 10 rokov. To, ako bude vyzerať situácia o 5 alebo 10 rokov, dnes nikto netuší. Výhodné môže byť fixovať úrokovú sadzbu na 3 alebo 5 rokov, aby si ľudia aktuálne nízke úrokové sadzby zabezpečili na toto obdobie, pričom budú mať istotu, že sa im nebude meniť ani výška splátky.
Zdroj: FinančnýKompas.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #hypotéka #porovnanie hypoték