Hypotéky vyhľadávame najčastejšie v pondelok medzi 19. a 22. hodinou

Viete, čo robia tisícky Slovákov v pondelok večer? Hľadajú na internete najvýhodnejšiu hypotéku. Priemerne si chcú požičať 77 tisíc eur a sú ochotní splácať 323 eur mesačne.

27.08.2019 09:20
hypotéka, úver, byt, sťahovanie, mladí, šfrb,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)
Online porovnávanie finančných produktov využívajú hlavne mladí ľudia vo veku 25 – 34 rokov a o niečo viac muži ako ženy. Vyplýva to z najnovších údajov spoločnosti FinGO.sk. Digitálna gramotnosť obyvateľov rastie a rovnako ako cez svoj smartfón či počítač nakupujeme oblečenie a zľavnené pobyty, aj po hypotékach sa obzeráme z pohodlia svojho domova vtedy, keď na to máme čas. „Najviac ľudí vyhľadáva hypotéku v pondelok v čase medzi 19. – 22.00. Klienti si vyberajú úver priemerne vo výške 77 200 eur, s dobou splatnosti 23 rokov a mesačnou splátkou 323 eur mesačne,“ opisuje Martin Bittara, riaditeľ kontaktného centra spoločnosti FinGO.sk.

Úrokové sadzby na úveroch na bývanie klesli v lete na nové historické minimá a aj s ohľadom na situáciu na trhu sú práve hypotéky hlavným produktom, ktorý ľudia vo FinGO.sk porovnávačoch vyhľadávajú. „Až 8 z 10 záujemcov potrebuje úver na financovanie kúpy nehnuteľnosti. Druhý najčastejší dôvod je refinancovanie existujúceho úveru,” pokračuje Martin Bittara.

Práve vďaka sprísnenému poskytovaniu úverov čoraz viac Slovákov vyhľadáva služby finančných sprostredkovateľov. „Klienti si pri hypotéke často nevedia rady. Keďže nemajú čas obehávať všetky banky, oslovia finančného sprostredkovateľa, ktorý im pomôže. Slováci si na bývanie požičiavajú oveľa lacnejšie ako kedysi a refinancovaním hypotéky dokážu celkovo ušetriť aj tisícky eur,“ vysvetľuje Zoltán Čikes, riaditeľ podpory predaja vo FinGO.sk. Finančný sprostredkovateľ dokáže klientovi poradiť, ako má čo najvýhodnejšie dofinancovať zvyšných 20% ceny nehnuteľnosti a odporučí mu, na akú dobu si má zafixovať úrokovú sadzbu s ohľadom na jeho finančnú situáciu. Pomôže aj s kvalitným poistením úveru, keďže bankopoistenie nemusí byť dostatočné. Často vie vyjednať aj lepší úrok na existujúcej hypotéke vo vlastnej banke klienta alebo pomôže pri refinancovaní úveru do inej banky získať výhodnejšie podmienky. „Za služby finančného sprostredkovateľa klienti nič neplatia. Práve naopak, vďaka jeho skúsenostiam a odborným radám prebieha vybavovanie úveru omnoho ľahšie a často aj s výhodnejšími podmienkami,“ zdôrazňuje Zoltán Čikes.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #hypotéka #slováci #úver na bývanie