Ovčarik o hypotékach: Úroky sú najnižšie, ale nie normálne. Skôr či neskôr budú rásť

V prvej epizóde novej relácie TV Pravda Ide o peniaze sa s Marošom Ovčarikom, analytikom portálu Finančný kompas, zhovárame o aktuálnej situácii na trhu s hypotékami.

04.09.2019 06:00
debata (16)

Od 1. júla platia doteraz najprísnejšie podmienky Národnej banky Slovenska, týkajúce sa poskytovania hypoték. Väčšina úverov tak už nemôže presiahnuť výšku 80% z hodnoty nehnuteľnosti. Zároveň platí, že zadlženosť je obmedzená úverovým stropom, ktorý sa rovná 8-násobku čistého ročného príjmu človeka či rodiny. Ide o súčet všetkých úverov teda okrem hypotéky aj spotrebných úverov, lízingu či nákupov na splátky.

Pozrite si teda prvý diel relácie Ide o peniaze. Dozviete sa, ako si vybrať dobrú hypotéku, aká vysoká môže byť vaša mesačná splátka, či má zmysel sledovať, aké akcie pri poskytnutí úveru banky ponúkajú, kde získať zvyšnú hotovosť, alebo či je najdôležitejší údaj úroková sadzba.

Video
Ide o peniaze - s Marošom Ovčarikom aktuálne o hypotékach

A že nás ekonómovia strašia krízou? „Nie je povedané, že keď príde kríza, úroky automaticky porastú. Pri spomalení ekonomiky nemajú centrálne banky tendenciu sadzby zvyšovať. Čo môžeme povedať určite, úrokové sadzby sú historicky najnižšie aké boli, ale nie sú normálne. Skôr či neskôr sa budú musieť odraziť od dna a zvyšovať. Nie je to dobrá správa pre tých, ktorí úvery čerpajú, ale treba s tým počítať. Ale predvídať, kedy to bude, by bola z moje strany špekulácia,“ hovorí na záver Maroš Ovčarik z portálu Finančný kompas.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #NBS #úverový strop #Ide o peniaze #Maroš Ovčarik