Hypotékam konkuruje už aj štát prostredníctvom mladomanželských pôžičiek

Od júla tohto roku poskytuje Štátny fond rozvoja bývania mladomanželské pôžičky. Požiadať o úver môžu len ľudia, ktorí sú maximálne jeden rok zosobášení a zároveň nemajú viac ako 35 rokov. Ich celkový príjem nesmie zároveň prekročiť štvornásobok životného minima domácnosti.

08.09.2019 08:21
žena, tehotná žena, mladomanželská pôžička,... Foto:
Výhodou mladomanželských pôžičiek je to, že pri narodení dieťaťa sa dlh zníži o 2 000 eur.
debata (1)

Keďže v súčasnosti je životné minimum pre dve plnoleté osoby vo výške 356,84 eura, celkový príjem manželov by nemal byť vyšší ako 1 427,36 eura.

Štát požičia mladomanželom na výstavbu bytu alebo na kúpu nového bytu maximálne 75-tisíc eur. Na kúpu bytu, ktorý má viac ako tri roky, požičia najviac 50-tisíc eur. A na rekonštrukciu si možno požičať maximálne 30-tisíc eur. Prvých 15-tisíc eur sa vždy úročí jednopercentným úrokom, zvyšná suma dvomi percentami.

V porovnaní so súčasnou ponukou bánk to nie je výrazne lepšie. V niektorých bankách si totiž možno požičať aj za menej ako jedno percento. Priemerný úrok na hypotékach sa pritom pohybuje na úrovni 1,5 percenta ročne.

Výhodou úveru od štátu je, že tento úrok je garantovaný počas celej doby splatnosti pôžičky. Pri hypotékach je predpoklad, že súčasné nízke úroky o pár rokov porastú a zvýši sa preto aj splátka. Navyše úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania je vzhľadom na prísne podmienky určený len menšej skupine záujemcov o financovanie vlastného bývania.

Mladomanželskú pôžičku pritom možno skombinovať s hypotékou. Ak žiadateľ splní podmienky na získanie úveru od štátu, ako aj od banky, môže vďaka tomu získať viac peňazí. Mladomanželské úvery sa totiž nepočítajú do celkovej zadlženosti klienta, ktorá v prípade úveru od banky nesmie presiahnuť 8-násobok jeho čistého ročného príjmu.

Veľkou výhodou mladomanželských pôžičiek je to, že pri narodení dieťaťa sa dlh zníži o 2 000 eur. V prípade úveru na starší byt alebo na rekonštrukciu celková suma zníženia nesmie presiahnuť 6 000 eur. Ak si niekto požičia na kúpu nového bytu alebo na výstavbu bytu, nie je stanovená žiadna maximálna hranica. Ak bude mať napríklad niekto šesť detí, štát mu odpustí z dlhu 12-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Štátny fond rozvoja bývania #mladomanželská pôžička