Beriete si hypotéku? Nezabudnite na poistenie

Hypotéka bez poistenia je podľa finančných odborníkov priveľkým rizikom.

21.11.2019 07:00
dom, bývanie, hypotéka, reality Foto:
Hlavná úloha poistenia úveru spočíva v ochrane klienta pred nečakanými životnými situáciami, ktoré by mohli mať negatívny dopad na splácanie úveru.
debata

„Poistenie hypotekárneho úveru je na Slovensku dlhodobo podceňované,“ konštatuje finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. Hypotéka je úver na dlhé obdobie, spravidla na 25 až 30 rokov. „Počas tohto obdobia sa môže stať všeličo, preto klientom odporúčame si hypotéku poistiť. Zodpovedný klient tak zabezpečí nielen seba, ale aj celú svoju rodinu,“ povedala hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Ochrana klienta

Hlavná úloha poistenia úveru spočíva podľa hovorkyne Poštovej banky Lýdie Žáčkovej v ochrane klienta pred nečakanými životnými situáciami, ktoré by mohli mať negatívny dopad na splácanie úveru. Na jednej strane pomáha predchádzať delikvencii a následným nepríjemnostiam v podobe negatívneho záznamu v bankových registroch.,,„Na strane druhej pomáha klientom preklenúť nepriaznivú situáciu v prípade nečakanej životnej udalosti,“ uviedla Žáčková.

Poistenie podľa Cesnakovej poskytuje ochranu v prípade vzniku neočakávaných životných situácií, akými sú smrť, plná a trvalá invalidita, pracovná neschopnosť a strata zamestnania, kedy poisťovňa pomôže klientovi splácať úver. Poistenie k úveru je dobrovoľné, ale Slovenská sporiteľňa ho odporúča všetkým klientom. Banky v súčasnosti dokážu klientom podľa Žáčkovej ponúknuť rôzne formy poistenia, či už formou balíkov ako súčasť hypotéky alebo ako samostatný produkt.

Video
Ide o peniaze - s Marošom Ovčarikom aktuálne o hypotékach

Výber poistenia

Pri výbere konkrétneho poistenia je dôležité zohľadniť viacero faktorov. Ak má klient záujem o poistenie napríklad len v prípade smrti, invalidity alebo PN, môže v tomto prípade podľa Žáčkovej postačovať aj poistenie formou ponúkaného balíka k hypotéke. Ak má klient však záujem riešiť poistenie komplexnejšie formou ďalších pripoistení, je vhodné podľa Žáčkovej voliť poistenie ako samostatný produkt, ktorý dokáže ponúknuť viacero možností.

Marián Búlik odporúča individuálne poistenie. „Väčšina klientov unáhlene súhlasí s balíčkovým poistením, ktoré im ponúkne banka pri podpise úverovej zmluvy. Ide o horšie rozhodnutie v porovnaní so životným poistením vyskladaným na mieru,“ myslí si Búlik. Dôležité je popri dobre nastavenom poistení podľa neho myslieť aj na vytvorenie si úspor, ktoré pokryjú aspoň šesť mesačných výdavkov rodiny.

Taktiež riaditeľka pre životné poistenie spoločnosti FinGO.sk Miroslava Holičová neodporúča spoliehať sa iba na bankopoistenie, ale poistiť si hypotéku formou životného poistenia. „Ak už klient poistenie má, tak je ideálne jeho staršiu zmluvu skontrolovať a prispôsobiť. Životné poistenie patrí k flexibilným produktom a dá sa prispôsobovať počas celej doby poistenia aktuálnym potrebám klienta. Napríklad v prípade, že si klient vezme hypotéku, môže si vo svojej životnej poistke zvýšiť poistné sumy alebo upraviť pripoistenia,“ radí Holičová.

Ako povedala Helena Kanderková z poisťovne Allianz, vzťah k riziku je vždy individuálny, avšak platí, že čím viac záväzkov osoba má, tým je väčšia potreba chrániť sa pred nepredvídateľnými okolnosťami. „Pokiaľ má klient hypotéku a je živiteľom rodiny určite by mal myslieť na poistnú ochranu pre seba a svojich najbližších,“ uviedla Kanderková. Výška poistnej sumy by mala byť podľa nej nastavená tak, aby v prípade, že nastane nepredvídaná udalosť, bola zabezpečená dostatočná finančná rezerva na živobytie pre rodinu, či blízkych. Odporúča nastavenie tejto rezervy na najmenej 12, v ideálnom prípade až na 24 mesiacov.

debata chyba
Viac na túto tému: #úver #poistenie #hypotéka