Až 70 % Slovákov vlastní nehnuteľnosť, ktorá nie je zaťažená hypotékou

Slovensko patrí v rámci 28 krajín Európskej krajine k tým, kde je jeden z najvyšších podielov ľudí, ktorí vlastnia nehnuteľnosť a nie sú zaťažení hypotékou.

14.01.2020 13:00
bývanie, panelák, hypotéka Foto: ,
Vysoký podiel vlastnených nehnuteľností na Slovensku súvisí s tým, ako sa skupovali družstevné byty po páde komunizmu za výhodné ceny.
debata (6)

Podľa aktuálnych štatistík Európskeho štatistického úradu Eurostat v EÚ v priemere žije 70 % ľudí vo vlastnenom byte, z toho zaťažených hypotékou je 27 % z nich. Zhruba tretina Európanov žije v podnájme, z toho 20 % z nich za trhovú cenu a 10 % ľudí žije v byte so zníženým nájomným.

Na Slovensku žije vo vlastnom až 90 % ľudí. V podnájme za trhové ceny žije 8,5 % Slovákov, dotované bývanie využíva 1,5 % ľudí. „Vysoký podiel vlastnených nehnuteľností na Slovensku súvisí s tým, ako sa skupovali družstevné byty po páde komunizmu za výhodné ceny. V tom čase to bolo v prípade trojizbového bytu už okolo 50– tisíc korún,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Až vyše 90 % ľudí, ktorí žijú vo vlastnej nehnuteľnosti, ale nezaťaženej hypotékou, je v Rumunsku, Chorvátsku, Bulharsku či Srbsku. Na Slovensku, v Poľsku, Lotyšsku a Maďarsku je to 70 %. Napríklad vo Veľkej Británii „vyhrávajú“ nájmy, nakoľko v krajine žije vo vlastnej nehnuteľnosti necelá tretina Britov.

Nielen vlastné byty

„Treba však pripomenúť, že na jednej strane máme vysoký podiel vlastnených bytov či domov, no na druhej strane bývame vo viacgeneračných nehnuteľnostiach. Až 40 percent Slovákov žije v tzv. preplnených domácnostiach, častokrát páry s deťmi ešte žijú s ich rodičmi či inými príbuznými,“ doplnila Buchláková. Najmenej tzv. preplnených domácností je v Belgicku či na Cypre, kde je ich podiel len 5– percentný.

Mnoho vlastníkov bytov či domov má problém s dostatočným vykúrením domácnosti, v prípade Bulharska ide až o 39 % ľudí, v Litve takmer tretina. Celkovo vlani si nemohlo dovoliť dostatočne vykúriť svoju domácnosť 7 % Európanov. Na Slovensku je to zhruba 5 % domácností.

Lacné hypotéky

Aktuálne máme na Slovensku historicky najnižšie úrokové sadzby. Sú banky, ktoré klientom ponúkajú hypotéky s úrokovou sadzbou nižšou ako je jedno percento. Vďaka tomu sa aj mladé rodiny vedia dostať k vlastnému bývaniu lacnejšie ako kedykoľvek v minulosti.

Pri hypotékach platí, že približne 53 %, teda viac ako polovica ľudí, žiadajú o hypotéku v pároch. Pokiaľ ide o spotrebné úvery, ktoré mladí využívajú napríklad aj na kúpu zariadenia či elektrospotrebičov do domácnosti, je podiel párov výrazne nižší. Znamená to, že približne každý ôsmy spotrebák si berú páry, zvyšok jednotlivci. Samozrejme, dôvodom je najmä to, že tieto úvery sú výrazne nižšie v porovnaní s hypotékami.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #slováci #nehnuteľnosť