Úver si možno preniesť do inej banky

Banky väčšinou bojujú len o ľudí, ktorí si chceli zobrať novú hypotéku. V poslednom čase sa však konkurencia zostruje aj v zápolení o klientov, ktorí už hypotéku niekoľko rokov splácajú.

31.05.2012 06:30
zmluva, úver, banka, podpis, klient, pobočka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vždy pri skončení fixácie úrokovej sadzby môžu klienti svoj úver predčasne splatiť. Nemusia to však urobiť z vlastných peňazí, ale starý úver môžu vyplatiť aj novou pôžičkou. platí sa im to vtedy, ak im nová banka ponúkne nižší úrok, ako im dáva banka, od ktorej mali peniaze požičané pôvodne.

„Pri medziročnom porovnaní možno hovoriť o takmer 20–percentnom náraste podielu úverov poskytnutých na tento účel, t. j. na splatenie skôr poskytnutých úverov z iných bankových inštitúcií,“ vraví riaditeľka odboru Bývanie a mobilita ČSOB Dáša Polláková. Viaceré banky lákajú klientov z iných bánk aj miernejšími podmienkami na poskytnutie úveru v porovnaní so žiadateľmi, ktorí ešte žiadnu pôžičku nesplácajú.

„Ak si chce klient preniesť svoju hypotéku, môže požiadať o takzvaný refinančný úver, ktorý klient získa bez dokladovania príjmu a taktiež bez predloženia znaleckého posudku,“ povedala hovorkyňa Tatra banky Marína Smolková. anka pritom akceptuje znalecký posudok, ktorý je maximálne päť rokov starý. Znalecký posudok a potvrdenie o príjme nevyžadujú ani ďalšie banky. Nektoré im automaticky odpustia aj poplatok za poskytnutie úveru.

Pre banku je klient, ktorý už niekoľko rokov bez problémov spláca úver v inej banke, menej rizikový, ako človek, ktorý nemá žiadnu úverovú históriu a banka nevie, či bude naozaj pôžičku poctivo splácať, alebo nie. Ľuďom, ktorí si svoj úver prenášajú z inej banky, preto vedia ponúknuť výhodnejšie podmienky. Porozmýšľať nad zmenou banky sa oplatí aj tým ľuďom, ktorým sa odvtedy, čo si vzali úver, výrazne zlepšila životná situácia. Ak im vzrástol plat, dokončili si vysokú školu alebo si našli lepšie zamestnanie, majú šancu, že nová banka im prisúdi vyššiu bonitu, a teda bude ich úroková sadzba nižšia.

Banky totiž bonitu dlžníka určujú len pri podaní žiadosti o úver a následne ju už neprehodnocujú. Ak niekomu banka prisúdi horšiu bonitu, zostane mu už počas celej splatnosti úveru.

Ako postupovať pri refinancovaní hypotéky

  • Najprv je potrebné osloviť banku a vyžiadať si vyčíslenie aktuálneho zostatku úveru, resp. vyčíslenie celkovej pohľadávky banky k predpokladanému dátumu predčasného splatenia.
  • Následne by mal klient podať žiadosť o úver v novej banke spolu s požadovanými dokladmi.
  • Po schválení nového úveru musí požiadať starú banku o predčasné splatenie úveru.
  • Potom už je potrebné len podpísať úverové a záložné zmluvy v novej banke a doručiť dokumentáciu na kataster.

Zdroj: VÚB banka

debata chyba