Je lepšie požičať si peniaze od banky alebo od stavebnej sporiteľne?

Kto si chce požičať peniaze na bývanie, má zvyčajne na výber z dvoch možností. Buď si peniaze požičia v banke, alebo v stavebnej sporiteľni.

03.06.2012 06:30
hypotéka, úver, úplatok, dohoda, platba Foto:
Ilustračné foto.
debata

Banky na bývanie okrem klasických hypoték čoraz častejšie núkajú aj spotrebné úvery na bývanie. Sú veľmi podobné hypotékam, no núkajú väčšiu fl exibilitu. Bez problémov si možno požičať až sto percent z hodnoty založenej nehnuteľnosti a veľa ráz nie je nutné dokladovať ani použitie všetkých požičaných peňazí.

Najväčšou výhodou hypoték a spotrebných úverov na bývanie je, že ich možno získať aj bez predchádzajúceho sporenia. V ideálnom prípade banka požičia žiadateľovi až sto percent z hodnoty založenej nehnuteľnosti. To znamená, že za požičané peniaze možno vyplatiť celú kúpnu cenu domu či bytu.

Naproti tomu ten, kto si chce zobrať stavebný úver, si musí istý čas sporiť. „Nárok na čerpanie stavebného úveru vzniká po minimálne dvojročnom sporení a zhodnocovaní vkladov a štátnej prémie na účte stavebného sporenia, nasporení aspoň štvrtiny z cieľovej sumy stanovenej pred uzatvorením zmluvy o stavebnom sporení a dosiahnutí hodnotiaceho čísla 64. Hodnotiace číslo zohľadňuje výšku a pravidelnosť vkladov klienta, dobu sporenia a prípadné mimoriadne vklady,“ vraví riaditeľ komunikácie Prvej stavebnej sporiteľne Miloš Blanárik. Stavebné úvery sú tak určené skôr pre ľudí, ktorí si zaobstaranie nového bývania plánujú niekoľko rokov vopred.

Stavebné sporiteľne však majú aj ponuku pre ľudí, ktorí chcú svoju bytovú otázku riešiť ihneď a nemajú v úmysle najprv si niekoľko rokov sporiť. Pre tento prípad ponúkajú medziúvery. Tie sú určené pre ľudí, ktorí ešte nemajú nárok na stavebný úver. V porovnaní so stavebným úverom si za medziúver sporiteľne pýtajú vyššie úroky. Klient, ktorý si zoberie medziúver, nespláca istinu, ale len úroky, čo znamená, že jeho dlžná suma sa neznižuje. Zároveň si však musí sporiť na stavebnom sporení. Len čo získa nárok na stavebný úver, z tohto nového úveru sa vyplatí pôvodný medziúver a klient už spláca okrem úroku aj istinu, takže jeho dlh voči stavebnej sporiteľni klesá.

Hypotéka verzus stavebný úver

Výhody stavebného úveru

  • Stavebný sporiteľ má zo zákona garantované, že ak splní podmienky, získa nárok na stavebný úver s úrokovou sadzbou, ktorá sa nemení počas celej splatnosti úveru.
  • Stavebné sporenie je podporené štátnou prémiou vo výške 10 percent z vkladov, maximálne do výšky 66,39 eura ročne.
  • Stavebný úver alebo medziúver možno do istej výšky získať aj bez založenia nehnuteľnosti.
  • Sporiteľne umožňujú splatiť kedykoľvek stavebný úver bez poplatku.

Výhody hypotéky

  • Hypotéku možno získať aj bez predchádzajúceho Výhody stavebného úveru sporenia až do celej výšky, teda do sto percent z hodnoty založenej nehnuteľnosti, čo znamená, že žiadateľ o úver nemusí mať žiadne vlastné peniaze.
  • Vždy pri skončení viazanosti úrokovej sadzby je možné celý úver predčasne splatiť, alebo ho vyplatiť novým úverom z inej banky.
  • Mladí ľudia do 35 rokov s príjmom neprevyšujúcim 1,3–násobok priemernej mzdy môžu získať úver so štátnym zvýhodnením, vďaka čomu sa ich úroková sadzba na prvých päť rokov zníži o tri percentá. V prípade manželov sa posudzuje ich spoločný príjem, ktorý nemôže prekročiť 2,6– násobok priemernej mzdy.
debata chyba