Hypotéky budú výhodné ešte pár mesiacov

Pri domácnostiach podľa Národnej banky Slovenska posledných pár mesiacov začína rásť riziko nesplácania úverov. Ak by tento trend pokračoval aj ďalej, finančné domy by naň zareagovali sprísňovaním podmienok pri poskytovaní nových úverov. V dnešných dňoch si tak ľudia môžu reálne požičať na nové bývanie za najnižšie tohtoročné úroky. Podiel nesplácaných úverov je takmer päť percent, kým v krízovom roku 2009 to bolo až šesť percent.

21.06.2012 12:02
dom, hypotéka, manželia, novomanželia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Posledný polrok je vidieť rast kreditného rizika domácností, ktorý by mohol pokračovať v dôsledku nárastu zaťaženia domácností úverovými splátkami a zhoršením situácie na trhu práce,“ povedal riaditeľ odboru výskumu Národnej banky Slovenska Martin Šuster. V najbližších týždňoch ale sprísňovanie úverových podmienok pri pôžičkách pre ľudí nehrozí. „Momentálne stále pretrváva vplyv zvýšenej konkurencie v bankovom sektore, čo vedie aj k zlepšovaniu úverových podmienok pre prípadných budúcich dlžníkov,“ dodal Šuster.

Národná banka možné riziká pre sprísňovanie úverových podmienok vidí aj v možnom raste úrokov na slovenských dlhopisoch a v postupnom zhoršovaní likvidity finančného sektora. „Ak by sa riziká, o ktorých hovorí Národná banka Slovenska, naplnili, potom by banky museli pristúpiť k sprísneniu úverových podmienok pre klientov napríklad tým, že by klientovi žiadajúcemu o hypotéku obmedzili výšku poskytnutého úveru v pomere k cene nehnuteľnosti,“ povedal Zdenko Štefanides, hlavný ekonóm VÚB banky. Podobne by sa smerom hore vydali aj úroky pri nových pôžičkách.

„Aktuálne neplánujeme sprísňovanie podmienok poskytovania úverov. Podmienky poskytovania sú však pravidelne monitorované a v prípade nárastu rizikovosti môže banka pristúpiť k ich úprave,“ povedala Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny. Podobne sprísňovanie úverových podmienok v krátkom čase odmietajú aj ďalšie banky.

„Ak by sa ekonomická situácia v eurozóne zhoršila, môže vzrásť aj nezamestnanosť na Slovensku, a tým aj pomer nesplácaných úverov obyvateľstva. Prípadný nárast by však bol asi miernejší ako v roku 2009,“ uzavrela Mária Valachyová, analytička Slovenskej sporiteľne. Banky by tak ani v prípade naplnenia negatívnych scenárov nemali byť také prísne pri poskytovaní nových úverov ako na začiatku krízy.

2 debata chyba