Viete, prečo vám banka neschválila žiadosť o hypotéku?

Neschválená žiadosť o hypotéku môže mať rôzne dôvody a nemusí to vždy byť len nedostatočný príjem. V porovnaní s pôžičkou alebo kreditnou kartou banka za nižší úrok poskytne klientovi viac peňazí a potrebuje si byť istá, že ich klient aj vráti.

17.06.2022 12:00
hypotéka, bývanie, Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Preto si banka pri žiadosti o hypotéku naozaj dôkladne preveruje žiadateľa aj zakladanú nehnuteľnosť. Nie každý dostane úver hneď alebo v takej výške, ako si predstavuje. Často sa vyskytnú prekážky, ktoré schváleniu úveru zabránia alebo ho oddialia o pár týždňov či mesiacov,” uvádza Eva Šablová, riaditeľka pre úvery FinGO.sk

Banka detailne skúma príjmy a výdavky, stabilitu zamestnania, resp. podnikania. Spozornie, keď nájde podlžnosti na odvodoch, rizikové pohyby na účte, omeškania splátok úverov alebo iné signály o tom, že by klient úver nevedel zodpovedne splácať. Výsledkom môže byť neschválená žiadosť. Zároveň posudzuje aj celkový stav nehnuteľnosti, ktorou chce klient ručiť. Zlý technický stav, nevysporiadané vlastnícke práva vás môžu takisto diskvalifikovať. Ak ale v prospech úveru viete založiť inú vhodnú nehnuteľnosť, napríklad rodičovský byt či dom, žiadosť vám môže banka schváliť prakticky okamžite. „Podobný princíp pomoci platí aj pri klientoch, ktorí majú nedostatočný príjem, prípadne pracujú či podnikajú veľmi krátko. Riešením môže byť aj spoludlžník na úvere, napríklad partner, rodič, súrodenec či iná blízka osoba, pokiaľ preukáže dostatočný príjem,” hovorí odborníčka na úvery.

Byty sú dnes extrémne drahé, kúpa je pre mnohých nedostupná. Bolo to ale pred rokmi ľahšie?

Video
Ide o peniaze s Pavlom Škriniarom: Kedy bolo najvýhodnejšie kúpiť si byt?

Reláciu si môžete vypočuť aj ako podcast

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Ak vám neschvália hypotéku v jednej banke pre podlžnosti na odvodoch, daniach či pre omeškanie splátok, návšteva ďalšej banky je zbytočná. „Každé ďalšie zamietnutie úveru prinesie aj ďalší negatívny záznam v úverovom registri, takže opakovanými neúspešnými žiadosťami o úver klient nič nedosiahne, len si uškodí. Najskôr treba vyriešiť problém, ktorý blokuje schválenie úveru, a do ďalšej žiadosti počkať aspoň tri mesiace. Potom si opäť vyžiadať výpis z úverového registra, prípadne skontrolovať záznamy o exekúciách či nedoplatkoch,” radí Šablová. „Ak napríklad schváleniu úveru bránia nedoplatky či omeškania v registroch štátnych inštitúcií, tie majú na aktualizáciu svojich údajov rôzne lehoty. Pred ďalšou žiadosťou si najskôr overte, či v registroch už nefigurujete ako neplatič, inak by ste v banke opäť dostali stop,” vysvetľuje odborníčka. Alebo ak o hypotéku žiadal klient, ktorý bol dlhodobo na péenke či žena na rodičovskej dovolenke, banky ich príjem začnú akceptovať zväčša po jednej výplate, čiže zhruba po šiestich týždňoch od návratu do práce," vysvetľuje odborníčka.

Mali ste pozastavené splácanie iných úverov, a preto vám banka hypotéku neschválila? Vráťte sa k riadnemu splácaniu a potom počkajte 6 až 18 mesiacov, kým podáte znova žiadosť. „Najhorší scenár podľa odborníčky nastáva po vyhlásení osobného bankrotu alebo po zosplatnení úverov, ktoré boli klasifikované v banke ako vymáhané pohľadávky, keď môže klient žiadať o úver najskôr po piatich rokoch.

Rôzne banky sa na rôzne situácie môžu pozerať inak. Jedna napríklad akceptuje aj "horšiu” nehnuteľnosť, v inej by ju automaticky zmietli zo stola. Niektoré banky prižmúria oko aj nad zamietnutým úverom alebo omeškaním splátky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žiadosť o hypotéku