10 rád pre tých, ktorí idú žiadať o hypotéku

Úrokové sadzby pri hypotékach sa neustále zvyšujú. Ako postupovať v súčasnej situácii a na čo si dať pozor v prípade, že už úver máte, alebo ho práve zvažujete?

16.06.2022 12:00
hypotéka, bývanie, rodina, dom Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

1. Pozor na dĺžku fixácie

Ak si beriete hypotéku v súčasnosti, najväčší záujem je o dlhodobé fixácie, najmä desaťročnú. Znamená istotu nemennosti splátok.

2. Lehota na vybavenie hypotéky

Vybavenie hypotéky je rýchly proces, ak žiadateľ dodá včas všetky potrebné dokumenty. Ak klient poskytne všetky potrebné podklady, je možné hypotéku vyriešiť v štandardnej situácii v priebehu približne 5 dní. V poslednom období však banky registrujú niekoľkonásobne viac žiadostí ako štandardne. Počítajte s tým, že nápor je taký vysoký, že samotný proces schválenia úveru až k podpisu zmluvy o úvere sa aktuálne môže predĺžiť až na 20 pracovných dní, čo je ale prechodná záležitosť.

developer, hypotéka, kúpa bytu, realitný agent, realitná kancelária, Čítajte viac Ste pripravený na vyššiu splátku hypotéky?

3. Sledujte aktuálne sadzby

Vo chvíli, keď klient požiada o hypotéku, banky môžu podržať výšku úrokovej sadzby až na 45 dní. To je najneskorší termín na podpis zmluvy.

Video
Ako na prvú hypotéku radí v relácii Ide o peniaze Zuzana Šimonová, analytička spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Odvysielané 9. 6. 2021.

4. Poistite sa

Dobrým riešením je zvoliť si hypotekárny úver s poistením, čo banka ohodnotí výhodnejšou úrokovou sadzbou. Zároveň získate krytie pre prípad neočakávaných udalostí, ktoré môžu mať vplyv na schopnosť úver splácať, ako strata zamestnania, trvalé následky úrazu, smrť.

5. Nová ponuka

Ak ste pred koncom fixácie, dajte si od banky vypracovať ponuku novej úrokovej sadzby: ak máte pred koncom fixácie, banka vám oznámi sadzbu na ďalšie obdobie 2 – 3 mesiace pred uplynutím fixácie sadzby. Dajte si od nej vypracovať ponuku na ďalšiu úrokovú sadzbu. Novú fixáciu hypotéky treba riešiť pred vypršaním existujúcej, môžete si zmeniť krátkodobú fixáciu na dlhodobú. Úrokové sadzby sa zvýšili, takže môžete očakávať, že banka vám oznámi na ďalšie obdobie fixácie vyššiu úrokovú sadzbu, ako ste mali doteraz. Ak bude nová splátka nad vaše možnosti, požiadajte banku o návrhy riešení. Možností je niekoľko – od zlúčenia splátok viacerých úverov do jednej mesačnej splátky, cez pristúpenie partnera/partnerky alebo inej blízkej osoby do spoločného splácania úveru, až po predĺženie splatnosti (a tým zníženie splátky).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka