Ako získať strechu nad hlavou aj pri astronomických cenách bytov?

Ceny bytov sa šplhajú do astronomických výšok, a najmä mladým ľuďom naozaj niet čo závidieť. Zrejme nie je veľa takých, ktorí by nechceli bývať vo vlastnom a v dnešných nevyspytateľných časoch sa im vidina vlastnej strechy nad hlavou vzďaľuje čoraz viac.

04.07.2022 16:00
bývanie, hypotéka, byt, dom, reality Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako si na bývanie nasporiť? Na jednoduchú otázku nie je jednoduché odpovedať, no tak, ako platilo vždy, aj dnes nezostáva iné, iba popremýšľať, ako čo najlepšie zhodnocovať príjmy v rodine a šetriť, hoci toto slovo zdvíha tlak asi každému. Valí sa na nás zo všetkých strán a podľa všetkého dlho ešte aj bude. Napriek všetkým negatívam či neistým vyhliadkam odborníci na financie radia rodičom myslieť na budúcnosť svojich potomkov už od ich narodenia a odkladať im peniaze na bývanie. "Rodičia by mali hneď po narodení dieťaťa uvažovať nad tým, že mu našetria na základný vklad k hypotéke na kúpu bytu. Čím dlhšie investujete, tým vyšší bude výnos,“ hovorí analytik Filip Louženský.

hypotéka, stavebné, sporenie, úver, daň, nehnuteľnosť Čítajte viac Hypotéka ako dlhoročný biľag. O koľko ju za tie roky preplatíte?

Zrýchliť, ušetriť, ale aj vyhnúť sa chybám pri výstavbe bytov pomáha digitalizácia. Ako tvrdí Tomáš Surovčák z developerskej spoločnosti Reinoo, vývoj prináša stále nové technológie, automatizácie a ďalšie postupy pri výstavbe bytov, ktoré už nebudú vyžadovať také množstvo ľudí a čas výstavby sa výrazne skráti. Digitalizácia umožňuje, aby všetci zainteresovaní, či už investori, dodávatelia, architekti, developeri a ďalší komunikovali v reálnom čase a predišli tak zbytočným chybám aj oneskoreniam. Na Slovensku zatiaľ v stavebníctve nie je príliš rozšírená, hoci stavebné i developerské spoločnosti musia čeliť mnohým rizikám, napríklad oneskorovaniu výstavby, vyšším investíciám a chtiac-nechtiac musia hľadať efektívne riešenia, aby zvýšili svoju produktivitu a konkurencieschop­nosť. Nespornou výhodou nových technológií je, že ľahko odhalia, ktoré postupy alebo veci sú príliš zložité, nejasné či úplne zbytočné a „vedia“, ako ich možno robiť jednoduchšie a rýchlejšie.

hypotéka, bývanie, rodina, dom Čítajte viac 10 rád pre tých, ktorí idú žiadať o hypotéku

Jedným z paradoxov dneška je, že napriek vysokým cenám, inflácii či nedostatku stavebných materiálov je záujemcov o byt, najmä v Bratislave, stále veľa, nič na tom nezmenila ani pandémia. V hlavnom meste sa deficit bytov počíta na desiatky tisíc a odborníci dokonca predpokladajú, že budú chýbať ešte dlhé roky. A hoci parlament po nekonečných obštrukciách schválil zákon o štátnej podpore nájomného bývania, od skutočnej realizácie je ešte veľmi ďaleko – a nie je vylúčené ani to, že všetko bude nakoniec úplne inak.

  • 250 tisíc eur

stojí priemerne 3-izbový byt v Bratislavskom kraji

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #dobré bývanie