Pokračovanie článku: Na hypotéku šetrite už bábätkám

Konzervatívne kombinovanie

V Bratislavskom kraji zaplatia záujemcovia za trojizbový byt alebo menší dom v priemere okolo 250-tisíc eur, v závislosti od lokality a jeho stavu, na Slovensku je to priemerne o 50-tisíc eur menej. Na kúpu trojizbového bytu si dnes Slovák s priemernou mzdou musí našetriť minimálne 40 000 eur, aby dosiahol základ 20 % z ceny bytu k hypotéke. Pri jednoizbovom byte je to polovičná suma.

Podľa Filipa Louženského, analytika on-line investičnej platformy Portu je rozumné pri horizonte piatich rokov zhodnocovať peniaze skôr konzervatívne. "Ak má človek našetrených aspoň 10 000 eur, ktoré investuje a následne každý mesiac pravidelne vkladá 90 eur, môže mať na konte na konci investičného horizontu vyše 20 000 eur pri priemernom ročnom raste 6,8 %.“ Pripomína, že najvyšší výnos prinášajú akciové ETF fondy. " Tie by však mal mať múdry investor s investičným horizontom päť rokov zastúpené len malou čiastkou, práve pre krátky čas,“ hovorí. Odporúča kombinovať s nimi menej rizikové inštrumenty, ako sú dlhopisy, realitné fondy, prípadne ETC fondy na drahé kovy, napríklad zlato alebo striebro.

Ceny nehnuteľností budú rásť aj naďalej a súčasných 20 000 eur už nebude postačovať na základný vklad vo výške 20 % k hypotéke. Ak bude potrebný o päť rokov na kúpu jednoizbového bytu v Bratislave dvojnásobok, teda 40 000 eur, museli by ste investovať namiesto 90 eur mesačne k pôvodnému 10-tisícovému vkladu ešte 360 eur mesačne.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #dobré bývanie