Ako zaplatiť nové bývanie

Chcete si splniť sen o vlastnom bývaní a nemáte dostatok vlastných prostriedkov? Kľúčom k úspechu je výber správneho produktu, ktorým nehnuteľnosť zaplatíte.

29.07.2022 00:00
PSS, pr Foto:

Predstavy o vlastnom bývaní má asi každý človek. Jeden túži po peknom byte, ďalší sa vidí s rodinkou a psíkom v rodinnom dome. Kým však prvýkrát prekročíte prah vlastného bývania, musíte prejsť viacerými krokmi. Asi najdôležitejším krokom je vyriešiť otázku, z čoho vysnívaný byt alebo dom zaplatiť. Väčšine z nás nezostáva iná možnosť, ako sa poobzerať po vhodnom úvere.

Možností, ako financovať byt, dom či stavebný pozemok je viacero. Málokto má však k dispozícii takú hotovosť, aby predmetnú nehnuteľnosť zaplatil. Finančné inštitúcie ponúkajú na kúpu bývania viacero typov pôžičiek. Pri výbere vhodného úveru záleží predovšetkým na účele, na aký si chce klient požičať. Jedným z možných riešení je teda úver určený prioritne na obstaranie nehnuteľnosti určenej na bývanie – teda hypotéka. Vďaka tomu, že sú tieto úvery zabezpečené nehnuteľnosťou, získať ich možno s výrazne nižšou úrokovou sadzbou ako napríklad spotrebiteľské ú­very.

Možno si poviete, že úvery na bývanie sú drahé a nevýhodné. No nemusí to tak byť. Podľa odborníkov je stále výhodné zobrať si hypotéku. Požičiavate si totiž na niečo, čoho hodnota stúpa a zvyšujúca sa hodnota nehnuteľnosti prevýši aj výšku zaplatených úrokov. Výhodnosti hypotéky napomáha aj aktuálna miera inflácie. Pri vysokej inflácii totiž hotovosť stráca na hodnote, a preto je vhodné peniaze investovať.

Výber hypotéky však nie je jednoduchá záležitosť, ak si nedáte pozor a podpíšete žiadosť o úver v prvej finančnej inštitúcii, okolo ktorej pôjdete, naozaj si takto môžete na krk uviazať veľmi nevýhodný úver. Podľa prieskumu 39 % ľudí najskôr hľadá nehnuteľnosť a až potom sa zaujíma o svoje možnosti úverovania. Dobré je, ak si ľudia vopred zistia, aké sú ich možnosti a vybrali si takú nehnuteľnosť, na ktorú naozaj dostanú úver.

Kupujte teraz, ceny bytov stúpajú

Podľa analytikov v druhom štvrťroku tohto roka ceny bytov opäť prepísali rekordy. V mnohých regiónoch prekročil medzikvartálny nárast cien bytov hodnotu 10 %, medziročne aj o polovicu. Do cien sa podľa analytikov premietajú zvýšené životné náklady, ale aj zvýšený dopyt po novom bývaní. Niektorí ľudia pri očakávaní rastúcich úrokov hypoték neváhali, zobrali si úvery a teraz chcú čo najskôr nakúpiť. Pokiaľ patríte k tým, ktorí plánujú kúpu nového bytu, domu či pozemku alebo k tým, čo chcú refinancovať hypotéku, ktorú už máte, je výhodné poobzerať sa po úvere s výhodnou úrokovou sadzbou. Práve takúto možnosť ponúka Prvá stavebná sporiteľňa (PSS) a jej produkt mojaHYPOTÉKA. V súčasnosti u nej môžete ziskať úrokovú sadzbu od 2,39 % p. a. pri päťročnej fixácii. Presnú výšku vašej úrokovej sadzby vám prepočíta obchodný zástupca, s ktorým si môžete dohodnúť osobné stretnutie alebo videohovor.

PSS sa ľudom hľadajúcim možnosti, ako financovať nové bývanie, spája najmä so stavebným sporením. Pri hypotéke od PSS platí, že úver na bývanie ide zo zdrojov mimo fondu stavebného sporenia a pre jeho poskytnutie nie je potrebné uzatvoriť zmluvu o stavebnom sporení, čo predstavuje pre žiadateľa výraznú výhodu. Hypotéku možno získať v súčasnosti bez poplatku za poskytnutie a to ak splníte jedinú podmienku – vek žiadateľa nesmie presiahnuť 35 rokov. Vek ďalších účastníkov úveru sa do úvahy neberie. O úver mojaHYPOTÉKA však môžu požiadať už ľudia od 18 rokov, horná veková hranica predstavuje 68 rokov.

Čo potrebujete vedieť o produkte mojaHYPOTÉKA

  • Výška úveru: 10 000 – 300 000 eur
  • Splatnosť: 5 až 30 rokov
  • Úroková sadzba: od 2,39 % p. a. pri päťročnej fixácii. Presnú výšku vašej úrokovej sadzby vám prepočíta obchodný zástupca, s ktorým si môžete dohodnúť osobné stretnutie alebo videohovor.
  • Podmienky na získanie úrokovej sadzby 2,39 % p. a.: zabezpečenie nehnuteľnosťou, rizikové životné poistenie

Na čo možno použiť hypotéku:

  • kúpa nehnuteľnosti (dom, byt, stavebný pozemok)
  • výstavba, prístavba, nadstavba, vstavba nehnuteľnosti
  • refinancovaniu úveru v inej banke, ktorý ste využili na financovanie bývania

Nestačia vám peniaze z hypotéky? PSS má riešenie

Využiť môžete medziúver bez potreby založenia nehnuteľnosti na zabezpečenie chýbajúcich finančných prostriedkov na bývanie

  • bez potreby založenia nehnuteľnosťou
  • výhodná úroková sadzba
  • aj bez predchádzajúceho sporenia
  • doba splatnosti až 30 rokov
  • až do výšky 50 000 €
odkaz
PSS, moja HYPOTEKA , banner, pr
chyba