Hypotéku bez poistenia bytu nedostanete, poistenie má ale výhody, ochráni vás aj pred lupičmi

Riešite hypotéku? Poistite si nehnuteľnosť na skutočnú hodnotu, nielen na výšku úveru. Napríklad ak si kupujete byt za 150 000 eur, ale banka vám dá len 120 000 eur, poistenie by ste mali uzavrieť na sumu 150 000 eur.

06.10.2022 08:00
hypotéka, prenájom, nehnuteľnosť, dom Foto:
Ilustračné foto.
debata

Žiadna hypotéka sa nezaobíde bez poistenia nehnuteľnosti. Bez neho úver od banky nedostanete. Odborníčka ale radí, že uzatvorenie poistenia nehnuteľnosti a domácnosti netreba brať len ako nutnosť a povinnosť pri úvere. V prvom rade má ochrániť váš byt či dom, ktoré ohrozujú čoraz častejšie prírodné živly a katastrofy, ale aj vandali či lupiči. V ponuke poisťovní sú rozdiely, preto sa oplatí poradiť.

„Mať poistenú nehnuteľnosť je podmienkou pre čerpanie hypotéky, ale klient by sa mal zamerať aj na to, aby jeho poistenie bolo kvalitné. Niektoré banky môžu ponúkať aj poistné produkty vybraných poisťovní a ak si ich klient uzavrie, môže tým získať zvýhodnené podmienky na úvere. Avšak všetko si treba naozaj dobre zvážiť a poradiť sa s odborníkom. Finančný sprostredkovateľ porovná ponuky viacerých poisťovní a vyberie pre vás to najvýhodnejšie na trhu. Ponúkne vám viac možností na výber, individuálne vám pomôže nastaviť poistné sumy a rozsah poistného krytia tak, aby vaše poistenie bolo komplexné, kvalitné a zároveň aj cenovo výhodné,” opisuje Mária Brezanská zo spoločnosti FinGO.sk.

5 rád o poistení nehnuteľnosti

  1. Častou chybou je, ak si klienti kvôli hypotéke poistia nehnuteľnosť len na výšku úveru, ale nie na hodnotu celej nehnuteľnosti. Napríklad ak si kupujete byt za 150 000 eur, ale banka vám dá len 120 000 eur, poistenie by ste si nemali uzavrieť len na poistnú sumu 120 000 eur, ale na sumu 150 000 eur. Výška krytia by totiž m ala zodpovedať aktuálnej hodnote majetku, za ktorú si ho viete zadovážiť.
  2. Pri výbere vhodného poistenia si treba premyslieť rozsah krytia, čiže proti akým rizikám chcete svoj majetok ochrániť. Či ide napríklad len o prírodné živly alebo chcete byť chránení aj pred inými neočakávanými situáciami – krádeže, vandalizmus, skrat a prepätie, rozbitie skla a podobne.
  3. Následne je potrebné správne určiť výšku poistného krytia – jednoducho povedané, na akú hodnotu chcete vašu nehnuteľnosť a domácnosť poistiť, aby ste boli v prípade vzniknutých škôd dostatočne chránení.
  4. Myslite na to, že ponuky poistenia sa v jednotlivých poisťovniach líšia cenovo, aj rozsahom krytia, poistnými limitmi, možnými pripoisteniami alebo aj rozsahom asistenčných služieb. Preto nechoďte len do jednej, ale urobte si prieskum celého trhu. Pomôže vám s tým aj skúsený maklér.
  5. Sú napríklad poisťovne, ktoré majú riziká konkrétnych prírodných živlov už v základnom balíku, taktiež sú poisťovne, kde si viete napríklad riziko povodne a záplavy samostatne pripoistiť alebo sú aj poisťovne, kde sú tieto riziká obsiahnuté len v tých vyšších, a teda aj drahších balíkoch. Tieto rozdiely vplývajú aj na cenu.
debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #nehnuteľnosť #poistenie úveru