Za mesiac si ľudia požičali na bývanie takmer 129 miliónov eur

Ku koncu júla bol stav úverov na bývanie vo výške 12,624 miliardy eur a za posledný mesiac sa zvýšil o 128,8 milióna eur.

03.09.2012 13:48
peniaze, výplata, bankovky, plat, boháč,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Za týmto prírastkom stoja tradične iné úvery na nehnuteľnosti, ich objem sa zvýšil medzimesačne o 100,8 milióna eur na 6,66 miliardy eur. Stav hypotekárnych úverov sa zvýšil o 15,8 milióna eur na 4,026 miliardy eur. Úvery stavebného sporenia vzrástli o 12,2 milióna eur na 1,939 milióna eur. Vyplýva to z informácií zverejnených Národnou bankou Slovenska.

Z celkových úverov na nehnuteľnosti mala Slovenská sporiteľňa podiel cez 26 %. Nasledovala VÚB banka s podielom na celkovom objeme úverov okolo 22 %. Treťou v poradí bola Tatra banka s podielom zhruba 14 %.

V klasických hypotékach dominuje naďalej VÚB so zhruba 47-percentným podielom, s odstupom nasledovaná Tatra bankou, ktorá evidovala približne 20 % z objemu hypoték.

V iných úveroch na nehnuteľnosti dominuje zase Slovenská sporiteľňa s podielom cez 42 %. Pri úveroch stavebného sporenia mala najväčší podiel Prvá stavebná sporiteľňa, a to takmer 88 %.

Úvery na nehnuteľnosti poskytuje 19 bánk. Licenciu na poskytovanie hypotekárnych úverov má osem bánk. Hypotekárne banky v minulosti postupne rozširovali možnosti financovania bývania aj o spotrebné úvery zabezpečené nehnuteľnosťou a iné úvery na bývanie. Tieto úvery na bývanie v niektorých prípadoch nahrádzajú klasické hypotéky, pričom klasické hypotekárne úvery niektoré banky poskytujú už len minimálne. V rámci stavebného sporenia pôsobia na trhu tri stavebné sporiteľne.

1 debata chyba