Komu lacno požičia na nové bývanie štát? Pozor však, treba splniť prísne podmienky

Financovať kúpu či výstavbu bytu možno rôznymi spôsobmi. Medzi pomerne výhodné možnosti patrí úver od Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). Získať výhodný úver od štátu ale nie je jednoduché. Komu sa však podarí splniť nastavené podmienky, dostane pôžičku na bývanie s nízkou úrokovou sadzbou, dlhou dobou splatnosti a nízkymi splátkami.

25.04.2023 06:00
rodina s deťmi Foto:
Ilustračná foto.
debata

Požiadať o takýto úver ale môžu len ľudia, ktorí patria do kategórie stanovenej štátom. ŠFRB požičia napríklad manželom, ktorých vek v deň podania žiadosti nepresiahne 35 rokov, alebo manželom s dieťaťom do šesť rokov.

Žiadosť o úver si môže podať odchovanec, ktorého vek nepresahuje 35 rokov, v prípade manželov odchovancov musia splniť podmienku veku obaja manželia.

Nárok na úver má člen domácnosti, ktorej členom je aj osoba s ťažkým zdravotným postihnutím. Od tohto roku štátny fond požičiava aj osamelým rodičom alebo osobám, ktoré sa starajú o nezaopatrené dieťa do 15 rokov.

Za nízke úrokové sadzby od jedného percenta do dvoch percent si možno požičať až 120 000 eur so splatnosťou 40 rokov a so splátkou v závislosti od druhu úveru nepresahujúcou 370 eur.

Úroková sadzba sa nemení počas celej doby splácania za podmienky, že klient dodržiava zmluvné podmienky.

Pavel Škriniar, Ide o peniaze Čítajte viac Získať hypotéku je stále ťažšie. Ako vám môžu pomôcť kamaráti, súrodenci, rodičia či babka s dedkom?

Ďalšou výhodou je, že klient neplatí za poskytnutie úveru a vedenie účtu. Nastavené podmienky na získanie takýchto peňazí sú však prísne.

Za poskytnuté peniaze nemožno kúpiť každú nehnuteľnosť alebo stavať hocijaký dom. Maximálna podlahová plocha bytu v bytovom dome nesmie presiahnuť 80 m2 vrátane plochy balkónov a lodžií a v rodinnom dome 120 m2 bez plochy balkónov, lodžií a terás.

Posudzuje sa, samozrejme, aj príjem žiadateľa. Celkový čistý príjem žiadateľa a osôb, ktorých príjmy sa posudzujú spoločne (manžel, manželka, prípadne dieťa) za predchádzajúci kalendárny rok nesmie prevýšiť 5-násobok životného minima na domácnosť.

Žiadateľ musí spĺňať aj podmienky minimálneho príjmu a vtedy musí priemerný mesačný čistý príjem domácnosti za predchádzajúci kalendárny štvrťrok predstavovať 1,3 x životné minimum jeho domácnosti, počítajú sa záväzky žiadateľa a výška splátky.

Ak teda patríte do skupiny, ktorá spĺňa prísne kritériá, začnite riešiť žiadosť čo najskôr. Žiadosť možno podať do konca septembra a fond vedie evidenciu žiadostí podľa účelu podpory v poradí podľa prideleného poradového čísla, ktoré vygeneruje informačný systém fondu.

Investície Čítajte viac Návod, ako si správne vypočítať maximálny limit hypotéky

Podľa tohto poradia posudzuje aj rozhoduje o priznaní predložených žiadostí. Žiadosť sa predkladá ŠFRB prostredníctvom mestského úradu (MÚ) v sídle okresu podľa miesta stavby.

Žiadosť je po overení dokumentov na mestskom úrade o 10 pracovných dni zaregistrovaná do systému elektronického príjmu žiadostí a automaticky je vygenerované poradové číslo žiadosti v celkovom poradovníku ŠFRB.

Kompletnú žiadosť úrad odošle na ŠFRB, ktorý žiadosť posúdi a oznámi žiadateľovi možnosť poskytnutia podpory v zákonných lehotách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #úver #podmienky na úver