Hypotéky zlacneli, dole išli úroky aj poplatky

Ľudia, ktorí si chcú vziať v súčasnosti hypotéku, môžu výrazne ušetriť v porovnaní s tým, keby si ju vzali v lete. Viaceré banky v poslednej dobe znížili úrokové sadzby a klientom ponúkajú aj odpustenie poplatkov.

21.09.2012 13:32
hypotéka, dom, rodina, stavba, výstavba Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

„Najsilnejšie obdobia z pohľadu záujmu o hypotéky sú už tradične jar a jeseň. A práve to sa snažia banky využiť, preto sa v tomto období snažia prilákať najviac klientov rôznymi kampaňami,“ vraví Maroš Ovčarik z portálu FinančnáHitpa­ráda.sk, ktorý porovnáva produkty jednotlivých bánk.

Väčšina bánk podľa Ovčarika ponúka tradičný benefit vo forme odpustenie vstupného poplatku za poskytnutie hypotéky. Klient by sa však mal pri rozhodovaní oveľa viac sústrediť na aktuálnu úrokovú mieru, respektíve na celkovú sumu, ktorú banke zaplatí za celý čas splatnosti hypotéky. „Odpustením poplatku je možné ušetriť pri priemernej hypotéke 300 až 400 eur. Rozdiel pri úrokovej sadzbe však dokáže spôsobiť aj niekoľko tisíc eur,“ povedal Ovčarik.

Vo viacerých bankách môžu klienti ušetriť aj vtedy, ak zároveň budú využívať iné produkty banky. Úrokovú sadzbu z hypotéky vďaka tomu zníži klientom napríklad Slovenská sporiteľňa a VÚB banka.

Z porovnania portálu FinančnáHitpa­ráda.sk vyplýva, že najlacnejšiu hypotéku v súčasnosti možno dostať v Oberbank. Potenciálnemu klientovi s priemernou bonitou, ktorý si chcel požičať 45-tisíc eur na 15 rokov s trojročnou fixáciou úroku tu ponúkli úrokovú sadzbu vo výške štyroch percent. Oberbank vyšla najlacnejšia aj pri viazanosti na päť rokov s úrokom 4,30 percenta.

O tom, že žiadateľovi o úver sa oplatí obísť viacero bánk svedčí aj rozdiel medzi najlacnejšou a najdrahšou ponukou, ktoré banky dali záujemcovi o úver. Ak by si vybral najvyššiu ponuku pri päťročnej fixácii, zaplatil by za celý čas splatnosti úveru banke o vyše 5 500 eur viac ako v najlacnejšej banke. To platí za predpokladu, že by sa po celý čas splatnosti úveru nezmenila úroková sadzba ani výška poplatku za vedenie úverového účtu.

hypo1-september12

Aké akcie v súčasnosti ponúkajú banky na hypotéky

  • Tatra banka v rámci akcie odpúšťa poplatok za poskytnutie úveru, zároveň odpúšťa poplatok za zrýchlené splácanie hypotéky.
  • UniCredit bank ponúka zvýhodnený vstupný poplatok vo výške 200 eur pre všetky hypoúvery, možnosť predčasne splatiť 20 % zo zostatku úveru bez poplatku jedenkrát počas splatnosti úveru, zvýhodnené poistenie nehnuteľnosti a domácnosti.
  • ČSOB poskytuje stopercentnú zľavu zo vstupného poplatku a tri odpustené splátky počas troch fixácii úrokovej sadzby. Odpustené splátky platia pre fixácie na tri a viac rokov.
  • OTP Banka poskytuje stopercentnú zľavu zo vstupného poplatku a úrokové zvýhodnenie za predpokladu presmerovanej mzdy na účet v OTP.
  • Prima banka poskytuje stopercentnú zľavu zo vstupného poplatku pri splácaní úveru z Osobného účtu, pri fixácii na tri roky a do 80 % z hodnoty nehnuteľnosti banka garantuje úrokovú sadzbu 4,79 %.
  • mBank neúčtuje poplatok za poskytnutie úveru.
  • Volksbank poskytuje zľavu do výšky 45 % po splnení bankou stanovených podmienok (15 % za aktívne využívanie balíka služieb Active, 15 % za poistenie zakladanej nehnuteľnosti v poisťovni Victoria Volksbanken, 1 5% ak je výška úveru z hodnoty zabezpečenia menej ako 50 %).
  • Oberbank ponúka znížený vstupný poplatok a bežný účet na 12 mesiacov zdarma.
hypo2-september12

Zdroj: FinančnáHitpa­ráda.sk
Údaje sú zo dňa 18. 9. 2012

8 debata chyba