Banky ponúkajú hypotéky s bonusmi

Ušetriť a získať bonusy navyše môžu v súčasnosti ľudia, ktorí si kúpu nehnuteľnosti a vybavenie hypotekárneho úveru nechali na toto obdobie. Jeseň patrí už tradične medzi najsilnejšie obdobia, čo sa týka záujmu o hypotéky. Mnohé banky na to reagujú rôznymi akciami.

10.10.2012 06:30
prenájom, hypotéka, byt, nehnuteľnosť, predaj bytu Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa finančného experta Maroša Ovčarika z portálu finančná Hitparáda.sk je v čase akcií rozhodne výhodnejšie si brať hypotéku ako po iné obdobia. „Banky počas tohto roka postupne znižujú úročenie vkladov. Týka sa to hypoték aj úverov na bývanie. Úroky na hypotékach a iných úveroch na nehnuteľnosti postupne klesali. Počas letných mesiacov sa tento trend zastavil a úroky opäť mierne stúpli. Ale je pravda, že viacero bánk v rámci prebiehajúcich kampaní sadzby znížilo a okrem toho ponúkajú aj iné benefity, ako napríklad odpustený vstupný poplatok a iné výhody,“ vysvetľuje Ovčarik.

„Úvery na bývanie sú špecifické tým, že ide o úvery s dlhodobou priemernou dobou splatnosti. Preto výšku ich úročenia ovplyvňuje najmä cena dlhodobých zdrojov, ako sú napríklad výnosy dlhodobých štátnych dlhopisov SR. Výška krátkodobých sadzieb Európskej centrálnej banky ovplyvňuje najmä úročenie krátkodobých termínovaných vkladov,“ hovorí hlavný ekonóm Tatrabanky Róbert Prega. Tatrabanka naposledy zareagovala na pokles dlhodobých sadzieb začiatkom septembra a znížila úrokové sadzby o 0,3 %. „Zníženie sadzieb sa dotkne všetkých klientov žiadajúcich o nový úver, ale aj už existujúcich, ktorým sa adekvátne zníži výška splátky,“ vysvetľuje hovorkyňa banky Marína Smolková.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Čo robiť pri problémoch so splácaním hypotéky.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„Naša banka znížila úrokové sadzby hypoték pred dvoma týždňami. Všetkým klientom, ktorí si vyberú trojročnú fixáciu a financovanie do hodnoty 80 percent, garantujeme úrokovú sadzbu 4,49 % bez ohľadu na ostatné parametre, ako výška príjmu a iné záväzky klienta,“ hovorí manažérka komunikácie z Prima banky Naďa Urbanová. V priebehu septembra znižovala dvakrát úrokovú sadzbu aj UniCredit Bank. Podľa jej hovorkyne Zuzany Ďuďákovej banka v súčasnosti ponúka hypoúver s fixovanou úrokovou sadzbou na tri roky vo výške 3,99 % pre každého žiadateľa.

Pravda však je, že väčšina bánk podľa Ovčiarika podmieňuje nižší úrok splnením ďalších podmienok, ako je otvorenie si účtu v banke alebo poistenie nehnuteľnosti alebo úveru v banke. Banky lákajú klientov rôznymi ponukami. ČSOB ponúka v jesennej kampani odpustenie troch mesačných splátok, pričom každá zo splátok môže byť až do výšky 500 eur. „Ponúkame aj zľavu z poplatku za spracovanie úveru a úver dokážeme schváliť už do 24 hodín,“ hovorí riaditeľka odboru Bývanie a mobilita ČSOB Dáša Polláková.

Aktuálne znížila pre klientov úrokové sadzby o 0,4 % aj VÚB. Podľa hovorkyne banky Aleny Walterovej majú klienti možnosť znížiť si úrokovú sadzbu až o 0,6 % využívaním dodatočných služieb, ako zasielanie príjmu na Flexiúčet vo VÚB, inkaso splátky z Flexiúčtu, poistenie nehnuteľnosti a domácnosti. Platí, že čím viac služieb klient využije, tým väčšiu zľavu získa,“ podotýka Walterová.

Niektoré banky zatiaľ zníženie úrokov neponúkajú. „Výška našich úrokových sadzieb zostáva nezmenená. Napriek tomu, že základná sadzba ECB je momentálne na historickom minime, nemusí sa to automaticky pretavovať do poklesu úrokov na hypotékach či iných úveroch. Úroková sadzba pre klienta závisí nielen od vývoja základnej úrokovej sadzby ECB a sadzieb na medzibankovom trhu, od konkurenčného boja a obchodnej politiky jednotlivých bánk, ale aj od typu úveru či bonity klienta,“ konštatuje hovorkyňa Poštovej banky Eva Sagálová. Úrokové sadzby zatiaľ neznížila ani Slovenská sporiteľňa. „V prípade, že sa rozhodneme zmeniť výšku úrokových sadzieb našich produktov, budeme klientov včas informovať,“ uviedol hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer. Výšku sadzieb v Slovenskej sporiteľni pre konkrétneho klienta však môže ovplyvniť to, či používa iné produkty banky. Ak má v sporiteľni záujemca o hypotéku osobný účet, môže získa zvýhodnenie 0,70 % ročne pri úveroch na bývanie.

Záujemcovia o hypotekárny úver by sa mali sústrediť najmä na výšku úrokovej sadzby, nie prioritne na bonusy, ktoré banky ponúkajú. Odpustenie poplatku sa síce môže zdať výhodné a klient ušetrí niekoľko stoviek eur, ale rozdiel pri úrokovej sadzbe ušetrí až niekoľko tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba