Nemáme dohody o zvyšovaní poplatkov, tvrdia banky

Začiatkom roka viaceré banky napriek rastúcim ziskom zvýšili ceny služieb. Zdražovanie už ohlásila najväčšia Slovenská sporiteľňa i trhová štvorka ČSOB banka.

05.02.2011 07:22
Keditná karta, kreditka, platba Foto:
Ilustračné foto
debata

Také správanie sa nepáči ministrovi financií Ivanovi Miklošovi (SDKÚ). Finančné domy dokonca podozrieva z možnej kartelovej dohody. „Chceme preto toto správanie bánk skontrolovať v spolupráci s Protimonopolným úradom a Národnou bankou Slovenska,“ povedal Mikloš.

Finančné domy vzájomnú dohodu odmietajú a prípadnej kontrole sa nebránia. „Dohoda o cenách ani sadzbách bankových produktov naprieč sektorom neexistuje, čo potvrdí aj prípadné vyšetrovanie Protimonopolného úradu, preto sa nebránime takejto aktivite,“ povedal Marcel Laznia zo Slovenskej bankovej asociácie.

„Čo sa týka vkladov, tak si myslím, že poplatky slovenských bánk sú v poriadku,“ povedal Vladimír Dohnal, riaditeľ Symsite Research. Slovenské poplatky sú podľa neho na porovnateľnej úrovni s Poľskom i Maďarskom. „V susednom Česku sú dokonca omnoho vyššie,“ dodal. Navyše tohtoročné zmeny poplatkov sa netýkajú najpoužívanejších osobných účtov.

„Zmeny v sadzobníku platnom od prvého februára tohto roku sa nedotkli osobných účtov, Účtov pre mladých a Balíkov produktov a služieb,“ povedal Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne. Viac tak zaplatia len ľudia nepoužívajúci tieto produkty. „Naopak, klienti, ktorí aktívne využívajú elektronické služby, budú platiť menej,“ dodal Frimmer.

„Aktuálna cena balíkov dlhodobo nezohľadňuje skutočné náklady banky a poslednú zmenu v cene sme urobili pred siedmimi rokmi,“ vysvetlila Zuzana Francúzová, hovorkyňa ČSOB banky. Banka však zároveň zjednodušila podmienky na získanie balíka služieb zadarmo. Po novom tak ľuďom bude stačiť, ak im na účet bude mesačne prichádzať štyristo eur, o sto eur menej ako doteraz. Zároveň priemerný mesačný zostatok na účte nebude môcť klesnúť pod tristo eur a klient musí mať v banke uzatvorený minimálne jeden trvalý príkaz spoločne s inkasom. Na účet zadarmo majú nárok aj ľudia s úsporami v banke nad desaťtisíc eur.

debata chyba