Nový odvod podľa bánk zvýši ceny služieb

K zachraňovaniu verejných financií prispejú v budúcom roku aj slovenské finančné domy. Podľa prepočtu ministerstva financií prinesie nová 0,2–percentná banková daň do rozpočtu štyridsať miliónov eur. Takto získané peniaze budú uložené na špeciálnom účte a v budúcnosti by sa v prípade problémov použili na zachraňovanie bánk.

29.03.2011 12:45
pobočka, banka, klient, sporenie, účet, vklad Foto: ,
Ilustračné foto
debata

„Bankový odvod predstavuje pre subjekt, ktorý ho platí, náklad, preto je pravdepodobné, že sa jeho výška odrazí v cenách produktov a služieb,“ povedal Marcel Laznia, analytik Slovenskej bankovej asociácie. Podobný scenár v budúcom roku očakávajú aj finanční analytici. „Prípadné osobitné zdanenie bankového sektora by sa aspoň čiastočne určite prenieslo do cien bankových produktov a služieb,“ povedal Dušan Zachar, analytik inštitútu INEKO.

V budúcom roku tak priemerne môže prísť k zvyšovaniu bankových poplatkov a rastu úrokov pri pôžičkách. Na druhej strane chce ministerstvo financií presadiť znižovanie úrokov pri hypotékach a pokles poplatkov na stavebné sporenie. „Pripravované opatrenia u hypoték ľudom pomôžu, pretože sa zefektívni súťaž a banky budú viac bojovať o priazeň klienta,“ povedal Martin Jaroš, hovorca ministerstva financií.

Po prvom apríli už musia banky o zmene úrokov informovať ľudí dva mesiace dopredu. Klienti si tiež budú môcť bez zaplatenia sankcií zobrať výhodnejšiu hypotéku od konkurencie a ňou naraz vyplatiť súčasnú hypotéku. Banky okrem hypoték poskytujú úvery na bývanie, spotrebné úvery a rôzne spoplatnené bankové služby. Pri týchto produktoch zatiaľ ministerstvo financií žiadne návrhy na zlepšovanie konkurencie nepredložilo. V štátnom rozpočte na budúci rok sa tiež počíta s piatimi miliónmi eur získanými znížením výdavkov na štátnu prémiu v stavebnom sporení. Za celý minulý rok pritom štát všetkým sporiteľom na štátnej prémii vyplatil viac ako 41,6 milióna eur. Peniaze štátu sa majú usporiť obmedzením nároku na štátnu prémiu počas čerpania a splácania komerčného medizúveru. Štát zároveň chce od sporiteľní nižšie poplatky. Nemali by prekročiť dvadsať percent z maximálnej výšky štátnej prémie.

Slovenská banková asociácia v minulosti upozornila na rozdiely medzi bankami a stavebnými sporiteľňami. Stavebné sporenie je totiž uzavretý systém a podľa štatistík sú na jeden stavebný úver potrební štyria sporitelia. Sporiteľne tak ľuďom môžu garantovať nemenné 4,5–percentné úroky zo stavebných úverov a 6,1–percentné úroky pri medziúveroch. Tiež priemerne dvojpercentné úročenie vkladov a poskytnutie úveru bez založenia nehnuteľnosti. Tento systém sa novými zmenami môže narušiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba