Na cestu si zabaľte poistenie aj európsky preukaz

Žalúdočné ťažkosti v Egypte - 320 eur, zápal priedušiek v Grécku - 175 eur, akútny zápal žalúdka a čriev s hospitalizáciou v Španielsku - 11-tisíc eur. Toľko stojí ošetrenie rôznych ochorení v zahraničí.

26.04.2010 06:52
zlomenina, úraz, nehoda, nemocnica, noha,... Foto:
Za cestovné poistenie zaplatíte rovnako ako vlani, poisťovne sadzby nezvyšovali.
debata

Zaplatíte ich z vlastného vrecka v prípade, že si pred cestou neuzatvoríte cestovné poistenie alebo aspoň nevybavíte v zdravotnej poisťovni Európsky preukaz zdravotného poistenia. Odborníci odporúčajú siahnuť po oboch alternatívach – každá z nich vám pomôže v trochu odlišných situáciách.

Európsky preukaz zdravotného poistenia je kartička, ktorá platí vo všetkých členských krajinách Európskej únie a zabezpečí vám v prípade, že ošetrenie nepočká do návratu na Slovensko, rovnakú zdravotnú starostlivosť, akú majú občania tej krajiny, v ktorej dovolenkujete. Platí v štátnych zdravotníckych zariadeniach a na rozdiel od cestovného poistenia vám pomôže aj v prípade, ak dlhodobo trpíte nejakou chorobou, napríklad ste v minulosti prekonali srdcový infarkt, prípadne vážnejšiu operáciu – cítite sa dobre, vycestujete na dovolenku a tam sa váš zdravotný stav zhorší.

„Európsky preukaz vydá zdravotná poisťovňa klientovi zadarmo, platí potom päť rokov. Pred letom je záujem o vydanie preukazov tradične najvyšší,“ potvrdila Zuzana Horníková, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Dôvera. „Na vybavenie žiadosti o preukaz máme 30 dní, no bežne zasielame preukazy v priebehu týždňa po zaevidovaní žiadosti. V prípade potreby ho vieme vystaviť aj urgentne. Týždenne dostávame približne 1000 žiadostí o európsky preukaz,“ dodala.

Príklady ochorení a úrazov v zahraničí
– gastroenteritída (akútny zápal žalúdka a čriev) v Španielsku s hospitalizáciou – 11 000 eur
– zlomená panva vo Francúzsku – 5 000 eur
– vysoký tlak a srdcová arytmia v USA, s týždňovou hospitalizáciou – takmer 27 000 eur
– angína a zápal dutín – ambulantné ošetrenie a lieky vo Švajčiarsku – 330 eur
– žalúdočné ťažkosti v Nemecku s hospitalizáciou – 9 000 eur
– prasknutie cievnej výdute v USA – 167 000 eur
– zápal močového mechúra v Grécku – 150 eur
– infarkt v Tunisku – 2 500 eur
– žalúdočné ťažkosti v Egypte – 320 eur
– zápal stredného ucha v Bulharsku – 100 eur
– bronchitída (zápal priedušiek) v Grécku – 175 eur
– poštípanie hmyzom v Chorvátsku – 100 eur
Zdroj: Allianz SP

Oplatí sa aj komerčné cestovné poistenie. Napríklad vtedy, ak cestujete do krajiny, kde je štátnych zdravotníckych zariadení menej – ak sa zraníte, budete utekať k prvému lekárovi v okolí, ak to bude súkromné zdravotnícke zariadenie, Európsky zdravotný preukaz vám tam platiť nebude.

Komerčné cestovné poistenie sa hodí aj vtedy, keď cestujete do krajiny, ktorej miestny jazyk vôbec neovládate. Poisťovne totiž majú asistenčné služby, ktoré v prípade poistnej udalosti klienta nasmerujú, ako má postupovať, na koho sa obrátiť a zároveň veľkú časť organizovania preberú na seba.

Poistenie pomôže aj v prípade, že si okrem zdravia chcete poistiť aj batožinu či zodpovednosť za škodu, ktorú by ste mohli spôsobiť iným a v prípade toho najhoršieho – komerčné poisťovne hradia aj prevoz telesných pozostatkov na Slovensko.

Za cestovné poistenie zaplatíte rovnako ako vlani, poisťovne sadzby nezvyšovali. Zato však viaceré oslovené poisťovne pripustili, že počet poistných udalostí aj objem vyplatených plnení v poslednom období rastie. „Najväčšie sumy sú vyplácané za hospitalizáciu klientov a ich prevoz späť do vlasti. Tieto náklady sa pohybujú zvyčajne v tisícoch až desaťtisícoch eur,“ uviedla Jana Tarčáková-Janičová, hovorkyňa AXA poisťovne.

„Veľký objem vyplatených náhrad tvoria napríklad ošetrenia u lekára. V týchto prípadoch ide o nižšie jednotlivé sumy, ale počet takýchto prípadov je vysoký. Ide napríklad o ambulantné ošetrenia pri problémoch s trávením, alergiami alebo drobnými úrazmi,“ dodáva Zuzana Francúzová za ČSOB Poisťovňu. „Napríklad pri akútnom zápale slepého čreva v Egypte, keď je klient operovaný a následne prevezený domov, sa môžu náklady ľahko prehupnúť nad 4.000 eur. Je zrejmé, že cestovné poistenie sa klientovi oplatí a nemal by naň za nijakú cenu zabúdať,“ dodala Janičová.

Ako uviedol Šimon Kollár za Wüstenrot poisťovňu, najčastejšími udalosťami sú návštevy lekára z dôvodu bežných črevných chrípok, spálenia slnkom či poranení miestnou faunou a flórou. Čo sa týka krajín, Generali Slovensko poisťovňa uviedla, že najviac ochorení a úrazov zaznamenávajú v najnavštevo­vanejších krajinách – v Chorvátsku, Grécku, Bulharsku, Egypte a Rakúsku. 

A v akých prípadoch preplatí poisťovňa peniaze hneď, priamo lekárovi či zdravotnému stredisku a kedy musí platiť klient a poisťovňa mu peniaze preplatí spätne? „Závisí to v zásade od lekára, resp. zdravotníckeho zariadenia (a od druhu zákroku či ošetrenia), či akceptuje záruku asistenčnej spoločnosti – ale spravidla pri bežných ambulantných ošetreniach lekári vyžadujú platbu v hotovosti (aj preto, lebo sa nemôžu zdržiavať kontaktovaním asistenčnej spoločnosti, čakaním na potvrdenie krytia atď.), pri hospitalizácii platí za starostlivosť priamo asistenčná spoločnosť (samozrejme, je potrebné ju čo najskôr pri vzniku poistnej udalosti kontaktovať – ďalšiu komunikáciu už potom uskutočňuje asistenčná spoločnosť priamo s nemocnicou). V prípade, ak klient nemá dostatok finančných prostriedkov na platbu v hotovosti za ambulantné ošetrenie, môže sa tiež spojiť s asistenčnou spoločnosťou, ktorá sa bude snažiť situáciu vyriešiť,“ vysvetlila Petra Greksová z Allianz Slovenskej poisťovne.

Príklad: Koľko zaplatíte za cestovné poistenie

Zadanie: Rodina s dvoma malými deťmi ide v lete na 10 dní na dovolenku k moru do Chorvátska. Ide o bežnú dovolenku, nijaké extrémne športy. Koľko ich bude stáť cestovné poistenie?

Samostatné liečebné náklady
Poisťovňa Poistenie LN Limit LN
Allianz SP 30 € * bez limitu **
AXA poisťovňa samostatne neponúka
ČSOB Poisťovňa 27,2 € 40.000 €
Generali Slovensko 24 € 200.000 €
Kooperativa 33,44 € 30.000 €/osobu
Union 25,5 € 120.000 €
Wüstenrot 29,9 € *** 140.000 €
Vysvetlivky: LN – liečebné náklady, * – bez uplatnenia zliav (napr. vernostná, poistenie cez internet), ** – s výnimkou ošetrenia zubov a terorizmu, *** – poisťovňa odporúča balík Plus, ktorý okrem LN obsahuje aj poistenie trvalých následkov úrazu, lekárskej a predcestovnej asistencie, Zdroj: poisťovne
Komplexné cestovné poistenie
Poisťovňa Komplexné poistenie Čo obsahuje
Allianz SP 46 € * LN, batožina, zodpovednosť, úraz, doplnkové asistenčné služby
AXA poisťovňa 44,9 € LN, úraz, zodpovednosť, právna asistencia
ČSOB Poisťovňa 54 € LN, úraz, zodpovednosť, batožina
Generali Slovensko 33,6 € LN, úraz, zodpovednosť, batožina, pátranie a záchrana, asistenčné služby
Kooperativa 59,76 € LN, úraz, zodpovednosť, batožina, náhrada cestovných dokladov, zdržanie batožiny
Union 43,5 € LN, strata a oneskorenie batožiny, strata dokladov, zodpovednosť, advokát, kaucia, úraz
Wüstenrot 36,8 € LN, úraz, asistencia, batožina
Vysvetlivky: LN – liečebné náklady, * – bez uplatnenia zliav (napr. vernostná, poistenie cez internet), Zdroj: poisťovne
debata chyba