Zrušenie daňového zvýhodnenia zníži záujem o životné poistky

Zámer rezortu financií zrušiť nezdaniteľnú časť základu dane na životné poistenie do určitej miery ovplyvní podľa vyjadrení Slovenskej asociácie poisťovní záujem občanov o poistenie.

17.08.2010 16:47
Tlačivo, dane, poistenie, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto
debata

Šetreniu v oblasti verejných financií padne podľa generálnej riaditeľky asociácie Jozefíny Žákovej za obeť nástroj, ktorý by mal motivovať a odmeňovať tých občanov, ktorí sa správajú zodpovedne k svojmu zabezpečeniu sa na starobu z vlastných zdrojov a nespoliehajú sa iba na štátne zabezpečenie.

„Napriek tomu, že terajšia daňová úľava je veľmi nízka, jej efekt spočíval najmä v posilnení povedomia ľudí, že štát podporuje tých, ktorí sú zodpovední k sebe a svojim rodinám,“ povedala Žáková. Podľa nej by poistenie vo všeobecnosti, a teda nielen životné, malo mať nejaký druh systémovej podpory štátu.

Ministerstvo financií SR pripravilo viacero zmien v zákone o dani z príjmov, pričom zamestnancov ako aj podnikateľov pravdepodobne čakajú viaceré zmeny v zdaňovaní ich príjmov. Jednou zo zásadných zmien by malo byť okrem iného aj zrušenie nezdaniteľných častí základu dane na účelové sporenie, životné poistenie a doplnkové dôchodkové sporenie.

Minister financií Ivan Mikloš upozornil, že zvýhodnenie nemohli čerpať ľudia s malými príjmami. „Nízkopríjmoví daňovníci s príjmom do 342 eur mesačne, čo je asi 108 % minimálnej mzdy, si nemohli tento typ úľavy uplatniť, lebo ich základ dane po uplatnení základnej nezdaniteľnej časti bol nulový,“ uviedol Mikloš.

debata chyba