Rovnosť mužov a žien zdraží poistky áut

Európsky súdny dvor zrušil svojím rozhodnutím diskrimináciu v poisťovaní mužov a žien. Nežné pohlavie tak podľa poisťovní o necelé dva roky zaplatí viac za životné poistenie, povinné zmluvné poistenie automobilu a havarijné poistenie. Zaviesť konkrétne zmeny v cenách musia poisťovne stihnúť do 21. decembra 2012.

03.03.2011 10:10
nehoda, havária, auto, pzp, povinné zmluvné... Foto:
Ženy mali doteraz pri poistení áut lacnejšie poistky, lebo spôsobovali menej nehôd. Stanovovať ceny poistiek podľa pohlavia však o necelé dva roky už nebude možné.
debata

„Tieto typy poistenia budú pre ženy drahšie, a to či sa, naopak, zlacnia pre mužov, je otázne a závisí to od prístupu každej poisťovne,“ povedal Šimon Kollár, hovorca Wüstenrot poisťovne. Dnes pri výpočte životného poistenia vychádzajú poisťovne z takzvaných úmrtnostných tabuliek. Keďže štatisticky ženy žijú dlhšie, tak aj riziko smrti počas doby poistenia je nižšie. Za životnú poistku tak zaplatia ženy menej ako muži, u ktorých je riziko smrti vyššie. Ak sa napríklad dvadsaťročný muž rozhodne uzatvoriť poistnú zmluvu na 100–tisíc eur, s tým, že poistený bude do 62 roku života, tak mesačne za svoju poistku zaplatí 45,60 eura. „Rovnako stará žena by však mesačne zaplatila len 32,90 eura,“ dodal Imrich Móri z poisťovne Uniqa.

Tento cenový rozdiel platí len za predpokladu, že muž i žena majú v poisťovni rovnako hodnotené zdravotné i finančné riziko. „Tiež podľa údajov zo Štatistického úradu platných na rok 2009 je pravdepodobnosť smrti muža v rozmedzí od 20 do 62 rokov približne 22 percent, kým pre ženu je to iba 9 percent,“ dodala Jelica Kľúčovská, vrchná riaditeľka Úseku risk manažmentu v poisťovni Generali Slovensko. Nižšie ceny za poistenie platili ženy aj pri povinnom zmluvnom a havarijnom poistení vozidla, keďže podľa štatistík sú opatrnejšie a spôsobujú menej dopravných nehôd ako muži. „Naopak, dôchodkové poistenia začnú byť nižším poistným zaujímavejšie pre ženy, ale očakávam tu zas zdraženie pre mužov,“ dodal Móri. Poisťovne totiž po dosiahnutí dohodnutého veku vyplatia poistenému sumu alebo pravidelnú dôchodkovú rentu. Keďže muži majú väčšiu pravdepodobnosť nedožiť sa svojho dôchodku a nezískať nič prípadne minimum zo svojho dôchodkového poistenia, je pre nich dnes ako jediné lacnejšie.

Žalobu na súdny dvor v Európskej únii podalo Belgické združenie Test–Achats. To v rámci únie bojuje za odstránenie diskriminácie pri poisťovaní ľudí. Pri životných poistkách argumentovalo tým, že štatistické údaje na základe pohlavia sú veľmi nepresné. Ak totiž muž pravidelne cvičí, zdravo sa stravuje a nefajčí, má vyššiu šancu dožiť sa vyššieho veku ako žena nedodržiavajúca zdravý životný štýl. V prípade automobilov by zas podľa združenia mali viac platiť vodiči pravidelne spôsobujúci dopravné nehody. Pozorne šoférujúci muž by podľa tohto princípu mal mať nižšiu poistku ako žena, ktorá spôsobuje nehody.

Anketa: Ako hodnotíte rozhodnutie o zrušení diskriminácie pri poisťovaní mužov a žien?

Janka Debrecéniová, občianske združenie Občan, demokracia a zodpovednosť: Na jednej strane je toto rozhodnutie súdržným vyjadrením potreby uplatňovania rovnosti žien a mužov a potreby posudzovania každého jednotlivca a jednotlivkyne individuálne. Na druhej strane otvára množstvo ďalších otázok – napríklad prečo majú muži štatisticky vyššiu nehodovosť ako ženy alebo aké finančne dosahy bude mať toto rozhodnutie – t. j. či sa poistenie zníži pre mužov alebo, naopak, zvýši pre ženy, aby sme mohli dosiahnuť formálnu rovnosť.

Imrich Fekete, riaditeľ Slovenskej kancelária poisťovateľov: Toto rozhodnutie popiera základné princípy poisťovníctva, a to obchodovanie s rizikom. Podľa štatistík žijú ženy v porovnaní s mužmi dlhšie a v ich prípade je nižšie riziko smrti počas doby poistenia. Za životné poistky tak platia menej ako muži a toto rozhodnutie spôsobí len rast cien životných poistiek pre ženy. Podobne aj pri šoférovaní automobilu spôsobujú ženy menej nehôd ako muži.

Jozefína Žáková, riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní: Poisťovňa pri uzatváraní zmlúv zvažuje na základe dlhodobých štatistík riziká. Pohlavie je jedným z faktorov, ktorý riziko ovplyvňuje. Muži a ženy sa líšia prirodzenými dispozíciami ovplyvňujúcimi zdravie a úmrtnosť, navyše je rozdielny ich životný štýl, miera nebezpečenstva v povolaní, nehodovosť v cestnej premávke, koníčky. Znemožnenie výnimky znamená oklieštenie možnosti diferencovať poistné produkty, budú sa viac unifikovať. Navyše transformácia produktov a zmlúv bude nákladná a zaplatí ju klient.

debata chyba