Po rekonštrukcii treba zvýšiť hodnotu poistky

Každá rekonštrukcia zvýši cenu nehnuteľnosti. Majiteľ domu alebo bytu by mal preto po rekonštrukcii zájsť do poisťovne a zvýšiť poistnú sumu, na ktorú je nehnuteľnosť poistená. V opačnom prípade sa môže stať, že dom bude podpoistený.

04.07.2011 09:52
dôchodca, remeselník, podlaha, rekonštrukcia Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa poisťovní si majitelia väčšinou neuvedomujú, že rekonštrukciou zvýšia hodnotu domu. „Väčšina ľudí pravidelne na svojich domoch, bytoch a všeobecne na nehnuteľnom majetku niečo zveľaďuje a rekonštruuje a neoznamuje zmeny v poisťovni,“ tvrdí Silvia Vonzová z Komunálnej poisťovne. Podpoistenie znamená, že dom je poistený na nižšiu sumu, ako je jeho skutočná hodnota. Majiteľ domu síce platí nižšie poistné, ale zároveň dostane v prípade škody od poisťovne menej peňazí. Napríklad ak je dom v hodnote 100–tisíc eur poistený na 50–tisíc, znamená to, že ak povodeň spôsobí škodu 10–tisíc eur, poisťovňa uhradí len päťtisíc.

Dom či byt sa môže stať podpoistený nielen po rekonštrukcii, ale aj vtedy, keď je poistná zmluva niekoľko rokov stará nemenila sa. Keďže hodnota nehnuteľností sa postupne zvyšuje, je potrebné zvyšovať aj sumu, na ktorú je dom poistený. Buď si majiteľ domu bude sám raz za niekoľko rokov zvyšovať poistnú sumu, alebo si už pri uzatvorení poistky dohodne takzvanú indexáciu. V takom prípade mu poisťovňa každý rok navýši poistnú sumu podľa rastu cien nehnuteľností, ktorý publikuje Štatistický úrad. „Ak si klient nezvolil indexáciu pri uzatváraní poistenia, môže tak urobiť kedykoľvek počas platnosti poistnej zmluvy a indexácia mu bude zavedená od začiatku ďalšieho poistného obdobia,“ tvrdí hovorkyňa ČSOB Poisťovne Zuzana Francúzová.

Poisťovne tvrdia, že mnohí ľudia si uvedomia, že ich dom je podpoistený, až keď príde k poistnej udalosti. Potom sa sťažujú na to, že už roky platia poistku, ale keď potrebujú pomôcť, dostanú od poisťovne málo peňazí. „Nízka hodnota, na ktorú si nehnuteľnosti v minulosti poistili, im v prípade škody nedokáže pokryť náklady spojené s opravou alebo celkovo so zakúpením nových častí alebo celej nehnuteľnosti v prípade totálnej škody, preto platí, že nestačí, že je nehnuteľnosť poistená, dôležité je ako a na akú výšku,“ povedala vrchná riaditeľka Úseku marketingu a komunikácie poisťovne Generali Zuzana Hliváková. Klientovi sa však nevyplatí ani ak si dom alebo domácnosť poistí na vyššiu sumu, akú má v skutočnosti. Bude síce platiť vyššie poistné, no ak príde k poistnej udalosti, poisťovňa mu uhradí len skutočnú škodu. Nerozhoduje tak suma, na ktorú je dom poistený, ale aká je jeho naozajstná cena. Ak by poisťovne v tomto prípade vyplatili poistné plnenie na základe sumy, na ktorú je dom poistený, zvádzalo by to mnohých špekulantov k poistným podvodom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba