V apríli sa po 8 mesiacoch zastavil odlev peňazí z podielových fondov

Apríl bol pre kolektívne investovanie na Slovensku mesiacom obratu. V druhej polovici mesiaca sa totiž po viac ako ôsmich mesiacoch zastavil odlev zdrojov z otvorených podielových fondov (OPF) a naopak, prílev za posledné tri aprílové týždne podľa Národnej banky Slovenska (NBS) dosiahol takmer 21,3 mil. eur.

28.05.2009 16:10
Euro, peňaženka Foto:
Ilustračné foto
debata

„Prispelo k tomu obnovenie dôvery investorov k podielovým fondom, ktoré bolo podporované pozitívnymi správami zo svetových finančných trhov, oživením na akciových trhoch, ako aj klesajúcimi úrokmi bankových vkladov,“ konštatovala centrálna banka.

Ako ďalej uvádza NBS, všetky kategórie OPF na Slovensku, denominované v eurách ale aj v cudzej mene, v apríli spolu vykázali kladné čisté predaje vo výške 16,4 mil. eur. Z toho fondy denominované v eurách zaznamenali čisté predaje 15,2 mil. eur a v cudzej mene 1,2 mil. eur.

Podľa jednotlivých kategórii fondov dosiahli v apríli najvyššie kladné čisté predaje peňažné fondy, a to 7,2 mil. eur. V pluse 4,7 mil. eur však boli aj iné fondy, 3 mil. eur pribudlo v zmiešaných fondoch a 1,7 mil. eur v akciových fondoch. Mierny prílev prostriedkov evidovali aj strešné fondy a realitné fondy, spolu v sume 0,3 mil. eur. Záporné čisté predaje vykázali iba dlhopisové fondy, a to vo výške 0,5 mil. eur.

debata chyba