Krvavé diamanty sa dajú kúpiť už len v Kongu

Držal v rukách jedny z najvzácnejších diamantov a už osem rokov je prezidentom najväčšej a najstaršej burzy s diamantmi na svete so sídlom v Antverpách. Arthur Beller pred niekoľkými dňami navštívil Slovensko. Diamant sa dá podľa neho prirovnať len ku krásnej žene.

07.12.2009 11:37
Arthur Beller Foto:
Arthur Beller sa obchodu s diamantmi venuje už 53 rokov.
debata

Aká bola najvyššia suma zaplatená za diamant na vašej burze?

Najvyššia suma za surový diamant bola vyplatená ani nie pred polrokom. Kupec zaň zaplatil 6,5 milióna dolárov (140 miliónov korún). A najvyššia cena za obrúsený diamant bola 28 miliónov dolárov (580 miliónov korún).

Koľko diamantov sám vlastníte?

Ja osobne? Ani jeden. Všetky má moja žena.

Čo tvorí cenu diamantu, teda okrem jeho veľkosti?

Hovoríme tomu 4C. Je to čírosť (clarity), zbrúsenie (cut), farba (colour) a karátová váha (carat weight). Z toho sa odvodzuje cena diamantu. Samozrejme záleží aj na veľkosti. Napríklad ak jednokarátový diamant stojí povedzme tisíc dolárov, tak dvojkarátový nestojí dvetisíc dolárov, ale až štyritisíc. Dvojkarátový diamant je totiž väčší, takých kusov je menej, sú preto vzácnejšie, a teda aj drahšie.

Kolekcia šperkov so vzácnymi modrými diamantmi. Foto: Robert Hüttner
Modré diamanty Kolekcia šperkov so vzácnymi modrými diamantmi.

Reputácia diamantov utrpela filmom Krvavý diamant s Leonardom di Capriom. Aj vy kupujete surové diamanty z krajín zmietaných diamantovou vojnou, ako je Libéria či Kongo?

Nie. Predovšetkým však musím povedať, že krajiny ako Angola, Pobrežie Slonoviny či Kongo tvoria asi štyri percentá celkovej svetovej produkcie diamantov. Takže robiť z nich veľkých dodávateľov pre tento obchod je pomýlené. V súčasnosti už vojna nie je ani v Angole, ani na Pobreží Slonoviny. Isté boje ešte prebiehajú v Kongu, odtiaľ by sa dali ešte kúpiť krvavé diamanty. Regulácia a pravidlá v Belgicku sú však také prísne, že nijaký diamant z tejto oblasti sa k nám nemôže dostať.

Odkiaľ sa do sveta dostáva najviac diamantov?

Od nás z Antverp v Belgicku, z Ruska, Indie, a to je asi tak všetko. Ešte z Tel Avivu v Izraeli, ale nie až tak veľa.

V ktorej krajine žije najviac vlastníkov diamantov?

Najväčším trhom sú USA, ale vzhľadom na krízu, ktorá krajinu tvrdo postihla, sa čoraz viac vlastníkov začína objavovať v Japonsku, Hongkongu, Číne a Indii.

Ako funguje taká burza s diamantmi? Je to niečo ako Wall Street?

Nie, nie. Je to veľká budova obklopená ulicami, na ktorých nie je povolená premávka vozidiel. Celá oblasť je prísne strážená políciou. Burzy sú celkovo štyri, takže som vlastne prezidentom štyroch búrz. V ďalších štyroch či piatich budovách sú kancelárie a samotné trezory s diamantmi.

Obchodníci si teda diamanty, ktoré kupujú, aj naživo obzrú?

Áno, samozrejme. Keď príde obchodník, zoberiem ho do kancelárie a ukážem mu diamanty v ponuke. Skúsený obchodník si zvyčajne vyberie tie najkvalitnejšie, s vysokou hodnotou a peknou farbou a čírosťou. Nemôžem im ponúknuť niečo, čo nemá dostatočnú hodnotu.

Môže ktokoľvek prísť na burzu a predávať diamant?

To nie, nie je to také jednoduché. Obchodník musí byť najprv členom jednej z 27 svetových búrz a ešte aj potom je veľmi zložité dostať sa až k nám.

Objavujú sa aj prípady podvodov? Napríklad pokusy predať falošné či syntetické diamanty?

Len veľmi ojedinele. Objavujú sa občas prípady, keď ľudia kúpia diamanty a nezaplatia za ne. Preto si u nás veľmi zakladáme na poctivosti. Podvody sú vylúčené. Všetky naše diamanty majú vlastný certifi kát, sú zapečatené a nemožno ich otvoriť bez poškodenia obalu.

Ako ste sa stali prezidentom burzy s diamantmi v Antverpách?

V tomto biznise pracujem už 53 rokov. Pred dvadsiatimi rokmi som sa dostal do rady riaditeľov a pred ôsmimi rokmi ma zvolili za prezidenta.

Iste ste videli veľa diamantov. Nájdu sa ešte nejaké, ktoré vás prekvapia?

Samozrejme, keď vidím pekný kameň, tak stále som fascinovaný. Už som mal v rukách naozajstný skvost – 50 – karátový diamant alebo nádherný 32 – karátový červenej farby. Ten je teraz vystavený v Smithonianovom múzeu v USA. Stále oceňujem možnosť prezrieť si pekný drahokam.

Údajne máte slovenské korene.

Áno, je to pravda, a preto som veľmi rád, že som mohol navštíviť Slovensko. Zajtra idem z Bratislavy do Košíc a na ďalší deň do Humenného, kde som sa narodil. Zo Slovenska si však veľa nepamätám, bol som veľmi malý, keď sme sa odsťahovali. Ani po slovensky nehovorím.

K čomu možno diamant prirovnať?

Asi len ku krásnej žene.

Arthur Beller (72)
Venuje sa obchodovaniu s diamantami prakticky po celý život. Rodák z Humenného sa prezidentom najstaršej a najväčšej burzy Beurs voor Diamanthandel v belgických Antverpách stal pred ôsmimi rokmi. K emigrovaniu z bývalého Československa jeho rodičov donútili okolnosti druhej svetovej vojny.

debata chyba