Sporili si na penziu, ale prišli o peniaze

Možnosti získať na dôchodku viac uveril aj strýko slávneho hokejistu. František Šatan, dnes 70–ročný dôchodca, podobne ako ďalších tritisíc penzistov vložil úspory do Podielového družstva Slovenské investície. Spolu v ňom mali 26 miliónov eur. Starší ľudia si tak spoločne chceli zaistiť ročné zhodnocovanie úspor od šesť do osem percent.

07.03.2011 11:45
Slovenské investície Foto:
Členovia Podielového družstva Slovenské investície chodili aj na spoločné výlety. Dnes bojujú o vrátenie investovaných 26 miliónov eur.
debata

„Ďalej boli peniaze vložené v družstve investované na základe zmluvy o riadení portfólia spoločnosťou Capital Invest,“ vysvetlil Šatan. Nešlo teda o žiadnu nebankovku podobnú Drukosu či BMG Invest, v ktorých v minulosti prišlo veľa ľudí o peniaze. Všetkých obchodníkov s cennými papiermi totiž kontroluje Národná banka Slovenska. Od roku 2002 tiež funguje Garančný fond investícií, ktorý chráni majetok ľudí do výšky 50–tisíc eur.

„Uveril som teda tomu, že o peniaze nemôžem prísť a po odporúčaní suseda som sa rozhodol aj ja takto investovať. Problémy sa začali približne v marci roku 2010, keď obchodník s cennými papiermi jednostranne vypovedal zmluvu a majetok družstvu nevrátil,“ dodal Šatan.

Dnes dokonca Capital Invest na internetovej stránke tvrdí, že nikdy nespravoval majetok podielového družstva. V tomto tvrdení dáva obchodníkovi za pravdu aj Národná banka Slovenska. „Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, nebol majetok zhromaždený v podielových družstvách zverený spoločnosti Capital Invest,“ povedala Petra Pauerová, hovorkyňa Národnej banky.

Pravda však má od rady členov Podielového družstva Slovenských investícií k dispozícii kópiu zmluvy o riadení portfólia. Za obchodníka s cennými papiermi ju uzatvorili Libor Červenka a Peter Nosáľ a za podielové družstvo Zdeněk Jurica a Jozef Michtalík. Červenka a Jurica boli pritom v minulosti dobrými priateľmi. „My sme spolu zakladali spoločnosť Capital Invest, no sú situácie, keď sa z priateľov stávajú nepriatelia a toto je jedna z nich,“ komentoval to Jurica.

Podielnici dnes nevedia, komu môžu veriť, a tak sa o úspory rozhodli bojovať prostredníctvom rady členov. „Spoločne sme dokázali napríklad zastaviť kapitalizáciu zmeniek na členské vklady, ktorá mala prebehnúť bez súhlasu ich majiteľov,“ dodal Šatan.

Na Slovenské investície bol totiž podaný návrh na konkurz pre neschopnosť vyplácania vkladov. Podľa slovenského práva majú majitelia zmeniek prednosť pri vyplatení peňazí získaných z konkurzu, kým vklady bežných členov sú vyplácané až nakoniec. Vedenie podielového družstva však argumentuje, že touto zmenou chcelo získať peniaze na zastavenie hroziaceho konkurzu.

Na Slovensku dnes s cennými papiermi vrátane bánk obchoduje 36 spoločností. Zo zisku odvádzajú určitú časť peňazí do Garančného fondu investícií. Ten v prípade krachu obchodníka vyplatí späť peniaze poškodeným ľuďom. „Keďže podielové družstvo obchodovalo prostredníctvom obchodníka s cennými papiermi, mali by mu byť vyplatené peniaze z Garančného fondu investícií,“ uzavrel Šatan.

Navyše obchodníci nemajú cenné papiere uložené priamo u seba, ale sú uschované v centrálnom depozitári cenných papierov. Má sa tak zabrániť tomu, aby v prípade krachu obchodníka prišli o peniaze aj jeho klienti. Ako zmizlo 26 miliónov eur tritisíc dôchodcov však zatiaľ nie je jasné.

debata chyba