Ľudia môžu na internete požičiavať za vysoké úroky

Sen mnohých Slovákov zarábať na vysokých úrokoch rovnako ako banky sa konečne môže splniť.

08.01.2013 12:01
internet banking, internet, banka, úver,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Internetový portál Žltý melón, ponúka bežným ľuďom možnosť požičať peniaze vybraným záujemcom za ročný úrok v rozmedzí od desať do dvadsať percent. Teda podobne draho ako pri braní spotrebných úverov od súkromných finančných domov. Prípadní záujemcovia, ale nesmú zabúdať na to, že na rozdiel od súkromných bánk budú prípadné straty z nesplatených pôžičiek niesť sami a neposkladá sa na ne žiaden štát či Európska únia. V konečnom dôsledku sa napriek bankovým úrokom tak dá na pôžičkách aj prerobiť.

Požičiavanie prebieha na portály, kde na jednej strane žiadatelia o úver môžu získať potrebnú sumu peňazí a na druhej drobní investori požičať svoje voľné peniaze. Celé sa to deje formou aukcie pri ktorej sa žiadateľovi o úver na konkrétnu pôžičku zloží viacero investorov. „Žltý melón aktívne monitoruje každého dlžníka a identifikuje už prvé príznaky potenciálnych výpadkov splátok a problémovej pôžičky,“ povedala Svetlana Krulj z portálu Žltý melón. Žiadatelia o úver tak prejdú podobným hodnotením ako v banke. Následne im je pridelený rating, ktorý odzrkadľuje rizikovosť klienta a požiadavky na návratnosť pre investorov. Čím horšie hodnotenie žiadateľ získa, tým vyšší úrok dostane, čím sa znižuje riziko straty v prípade nesplatenia celého úveru.

Konkrétne pri pôžičke tisíc eur s desať percentným úrokom sa investorovi požičaná suma vráti približne za jedenásť mesiacov. Pri úroku dvadsať percent by sa tisíc eur malo investorovi vrátiť už po desiatich mesiacoch. Pri vyššom úroku tak paradoxne hrozí nižšie riziko nesplatenia ako pri nižšom.

Žltý melón má s investormi uzavreté rámcové zmluvy a na ich pokyn vymáha peniaze za nesplatené úvery. „Náš prepracovaný systém vymáhania pohľadávok pozostáva z dvoch častí, takzvanej soft collection a hard collection,“ vysvetľuje Krulj. To znamená, že v prípade nesplatenia splátky dostane dlžník najprv emailovú upomienku v cene troch eur. Prísť môže aj SMS upomienka rovnako v cene troch eur. Telefónna upomienka už stoji 5 eur a najviac až 25 eur zaplatí dlžník za poslanie písomnej upomienky. Za každý omeškaný mesiac splatenia sa tiež účtuje sankčný poplatok desať eur. Až nakoniec príde k slovu exekútor. Spomínané sankcie sa netýkajú prvej SMS či emailovej upomienky.

"Za všetky svoje služby si Žltý melón účtuje od ľudí požičiavajúcich vlastné peniaze poplatok vo výške jedného percenta každej mesačnej splátky dlžníka,“ povedala Krulj. O niečo viac až 4,5 percent z požičanej sumy zaplatia ľudia žiadajúci o úver. Minimálny poplatok žiadateľov o úver je na úrovni tridsiatich eur.

Žltý melón ponúka ľuďom pôžičky od 550 do 5 000 eur a v porovnaní s bankami na internetovej stránke nezverejňuje ročnú percentuálnu mieru nákladov. Teda aký skutočný úrok dlžník zaplatí po započítaní všetkých poplatkov. V úverovej kalkulačke je síce uvedená výška mesačnej splátky ale nie je jasné či je v nej započítaný aj poplatok za poskytnutie úveru. Skutočné náklady za úver, sa tak v niektorých prípadoch pohybujú na úrovní dvadsiatich percent ročne, čo je o päť percentuálnych bodov viac v porovnaní s priemerom bánk, ale výrazne lacnejšie v porovnaní s nebankovkou. Napríklad ročná percentuálna miera nákladov Providnentu je pri pôžičke tisíc eur splatnej za 45 týždňov na úrovni 69,48 percenta.

Prvým portálom, ktorý vo veľkom rozšíril kolektívne pôžičky, bola v roku 2005 Zopa vo Veľkej Británií. Dnes takéto portály pôsobia aj v susedných krajinách. Pod menom Kokos podniká podobný portál v susednom Poľsku. V Českej republike zas pôsobí Finx či Bankerat. "Od svojho spustenia do plnej prevádzky v októbri 2012 sme sprostredkovali poskytnutie 56 pôžičiek v priemernej hodnote 1 950 Eur,“ uzavrela Krulj.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba