Na dovolenke je bezpečnejšie platiť kartou, ako vyberať hotovosť

Dovolenková batožina Slovákov zahŕňa hotovosť aj platobnú kartu, ktoré považujú za nevyhnutné mať poruke v prípade nepredvídaných udalostí. Na cestu si nesú v priemere 430 eur v hotovosti a ďalších 712 majú k dispozícii prostredníctvom platobnej karty. Vyplýva to z prieskumu Prima banky. Ten navyše ukázal, že 80 % Slovákov si nezabudne pribaliť dostatočnú sumu v hotovosti a 70 % aj medzinárodnú platobnú kartu.

15.07.2013 06:30
more, kúpanie, voda, dovolenka Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Pomôcť môže aj povolené prečerpanie účtu v banke. „Počas dovolenky odporúčame klientom z bezpečnostných dôvodov využívať na platby hlavne platobnú kartu. Vďaka SMS notifikácii majú okamžitý prehľad o všetkých platbách aj v zahraničí. V prípade straty alebo krádeže karty a jej včasnej blokácii predídu strate svojich peňazí. Naopak, ukradnutá alebo stratená hotovosť sa klientovi iba málokedy vráti,“ povedala Henrieta Gahérová, členka predstavenstva Prima banky zodpovedná za riadenie produktov. "Mať k dispozícii viac peňazí na karte ako v hotovosti je nielen bezpečnejšie, ale aj výhodné. Dovolenkári tak nemusia riešiť otázky výmeny hotovosti za lokálnu menu a platby kartou v zahraničí sú bezplatné,“ dodala Gahérová.

„Ideálne je počas dovolenky používať kombináciu hotovosti a platobnej karty. Hotovosť sa však zíde najmä v menších prevádzkach, ktoré nemusia mať platobný terminál. Nosiť so sebou príliš veľkú hotovosť nie je bezpečné, preto je lepšie na väčšie sumy používať platobnú kartu,“ hovorí Naďa Urbanová z Poštovej banky.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako chodia Slováci na dovolenku .

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Mnoho turistov využíva pri ceste na dovolenku kreditnú kartu. Okrem toho, že ňou zaplatia, majú viaceré kreditky výhody aj vo forme napríklad cestovného poistenia „Dovolenkári si z tohto druhu poistenia najčastejšie uplatňujú poistenie liečebných nákladov, v menšej miere pripoistenie batožiny či zodpovednosť za škodu,“ hovorí Zuzana Eliášová z ČSOB. Kreditkou sa podľa nej v zahraničí oplatí aj platiť. Aj tu je každá bezhotovostná platba bez poplatku a ak cestovateľ vráti banke peniaze v bezúročnom období, neplatí ani cent navyše.

Vo všeobecnosti platí, že v zahraničí je výhodnejšie platiť v obchodoch či reštauráciách kreditnou kartou. Zo štatistík ČSOB vyplýva, že priemerná platba takouto kartou v zahraničí je 60 eur. Eliášová zároveň upozorňuje na to, že klienti by si nemali pliesť klasickú platobnú kartu, nazývanú aj debetná, s kreditnou, pretože je rozdiel v poplatkoch za výber, ktoré môžu byť pri výbere z bankomatu kreditnou kartou pomerne vysoké. „Aj napriek tomu, že pre dovolenkárov je výhodnejšie vyberať si hotovosť z bankomatu debetkou, niektorí na to používajú kreditnú kartu. Takýto priemerný výber je podľa našich dát vo výške 100 eur,“ hovorí Eliášová.

„Pozor by si však mali dávať dovolenkári na poplatky za výber z bankomatov. Pri kreditnej karte sú vysoké, 2 % z vyberanej sumy, minimálne 5 eur. V prípade potreby je lepšie využiť na výber z bankomatu v zahraničí radšej debetnú kartu,“ upozorňuje Ľubomíra Chmelová zo Sberbank.

Báť sa netreba ani toho, že karta nebude fungovať. „Klientom odporúčame vziať si na dovolenku do zahraničia debetnú aj kreditnú kartu, a to aj ako istotu pre prípady, ak jednou z nich nebudú vedieť zaplatiť (neakceptovanie zo strany obchodníka) – vždy môžu platiť druhou,“ odporúča Marína Smolková Tatra banky.

Pred vycestovaním je vhodné poznačiť si dôležité čísla. V prípade straty, krádeže alebo zablokovania kreditnej alebo debetnej karty sa odporúča kontaktovať nonstop infolinku príslušnej banky. Mať prehľad o transakciách na účte sa oplatí aj na dovolenke. Dokonalý prehľad o zrealizovaných transakciách a aktuálnom zostatku na účte zabezpečí aktivácia služby SMS notifikácie, prípadne mobilná aplikácia, ak ju banka ponúka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba