Akú kartu sa oplatí vziať na dovolenku?

V zahraničí môžete využiť platbu bankovými kartami. Akú sa oplatí vziať so sebou na dovolenku?

15.07.2013 14:27
Platobná karta
Ilustračné foto
debata

ČSOB

Klient pri používaní kreditnej karty využíva peniaze banky bezúročne napríklad 55 dní, pričom poplatky pri výbere z bankomatu sú podstatne vyššie ako v prípade debetnej karty a nie sú zahrnuté v rámci produktu. Klientom odporúčame z bankomatov vyberať hotovosť debetnou kartou.

mBank

Kreditná karta môže pomôcť napríklad ako rezerva v prípade núdze alebo neočakávaných výdavkov. Niektoré typy spoločností, ako autopožičovne či hotely, si zvyknú na platobnej karte zblokovať istú sumu ako depozit vo výške aj niekoľko stoviek eur. Je výhodnejšie, keď má klient depozit blokovaný na kreditnej karte a vlastné peniaze má k dispozícii.

Poštová banka

Ideálne je používať kombináciu hotovosti a platobnej karty. Hotovosť sa určite zíde najmä v menších prevádzkach, ktoré nemusia mať platobný terminál. Nosiť so sebou príliš veľkú hotovosť nie je bezpečné, preto je lepšie na väčšie sumy používať platobnú kartu. Ďalšou výhodou platobnej karty je, že pri jej použití v zahraničí sa prepočítava zahraničná mena kurzom devíza – predaj. Je to výhodnejšie ako zámena hotovosti na Slovensku pri kurze valuta – predaj. Poštová banka ponúka klientom Dobrý účet, ktorého súčasťou je neobmedzený počet platieb kartou doma aj v zahraničí. Navyše z každého nákupu plateného kartou (aj v zahraničí) mu vrátia 0,5¤%. K platobnej karte je možné dokúpiť aj cestovné poistenie.

Prima banka

Klientom odporúča medzinárodnú platobnú kartu. Jej používanie je vďaka SMS notifikácii bezpečnejšie ako používanie hotovosti. K debetnej platobnej karte si možno zriadiť povolené prečerpanie účtu, ktoré slúži ako rezerva pre nepredvídané udalosti, podobne ako kreditná karta. Používanie platobnej karty na dovolenke i v zahraničí je výhodné aj preto, že klienti získavajú aj odmenu 0,5¤% z každej platby kartou.

Sberbank

Odporúča platobnú kartu. Ak je to možné, je dobré mať oba typy kariet – debetnú aj kreditnú. Kreditná karta v zahraničí má viacero výhod. Slúži ako finančná rezerva. Banky majú na nich rôzne limity, u nás je to až takmer 10¤000 eur. Najlepšie je využívať kreditnú kartu pri platbe v obchode. Je to vždy bez poplatku. Pozor si však treba dať na poplatky za výber z bankomatov. Pri kreditnej karte sú vysoké, 2¤% z vyberanej sumy, minimálne 5 eur. V prípade potreby je lepšie využiť na výber z bankomatu v zahraničí radšej debetnú kartu.

Slovenská sporiteľňa

V európskych destináciách je najvýhodnejšie platiť kartou (kreditnou alebo debetnou), keď je to možné a na prípadný výber hotovosti používať bankomaty a nie pobočky banky. V krajinách, kde má skupina Erste svoje zastúpenie, je výber debetnou kartou z bankomatov patriacich do tejto skupiny zadarmo (napr. Chorvátsko, Srbsko, Česko či Maďarsko). Klientom pred cestou do zahraničia odporúčajú mať pri sebe karty spoločností VISA aj MasterCard, pretože sa môže stať, že obchodníci neakceptujú platbu niektorou z nich. Ďalšou výhodou je, ak je jedna z kariet embosovaná (akceptácia týchto kariet je v niektorých krajinách vyššia + niektorí obchodníci nemusia akceptovať elektronické karty). Minimálne dve karty je užitočné mať aj pre prípad straty alebo odcudzenia jednej z nich. V takýchto prípadoch či na menšie úhrady je dobré mať pri sebe istú hotovosť.

Tatra banka

Odporúčame klientom zobrať si so sebou na dovolenku obe karty. Správnym používaním oboch kariet dokážu ušetriť na poplatkoch, resp. ich neplatiť vôbec.

UniCredit bank

Bezhotovostné platby kreditnou kartou sú úplne bez poplatku. Držitelia kreditnej karty VISA Classic Sphere môžu pri platbe kartou na Slovensku a v Čechách získať zľavu z cien tovarov a služieb až do výšky 30 % u viac ako 10 000 obchodníkov. Zadarmo sú aj bezhotovostné transakcie debetnou kartou. Pred cestou na dovolenku banka odporúča skontrolovať si platnosť karty, ako aj aktuálny denný limit. Nákupy do 20 eur je možné zaplatiť aj prostredníctvom StickAir. Ide o medzinárodnú debetnú platobnú kartu MasterCard vydanú k účtu vo forme nálepky, ktorá má v sebe zabudovanú bezkontaktnú platobnú technológiou PayPass. StickAir je možné nalepiť naozaj všade, aj na zadnú stranu mobilu. Stačí priložiť k čítačke POS terminálu a ísť. Ak by účet prevýšil sumu 20 eur, jednoducho transakciu potvrdíte PIN kódom. Pri výberoch z bankomatov odporúča rozlišovať, či ide o bankomat finančnej skupiny banky, ktorá kartu vydala, alebo bankomat inej banky. Výbery z bankomatov skupiny UniCredit majú majitelia vybraných balíkov služieb zarátané v cene balíka, teda neplatia nič navyše. V krajinách, kde klienti z bankomatov vyberajú eurá, platia rovnaké pravidlá ako na Slovensku. I v tomto prípade sú zvýhodnení majitelia balíkov služieb, ktorí majú výbery eurohotovosti zahrnuté už v cene balíka. UniCredit má v zahraničí k dispozícii až 19-tisíc bankomatov vrátane obľúbených dovolenkových destinácií Slovákov, akými sú Chorvátsko, Slovinsko, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Taliansko, Rakúsko či Turecko. Banka neodporúča vyberať menšie sumy hotovosti z bankomatov v intervaloch nasledujúcich tesne za sebou. Pri jednorazovom výbere vyššej sumy sa klienti vyhnú zbytočným poplatkom, ale aj možnej blokácii karty zo strany banky.

VÚB

Kreditnou kartou je výhodnejšie platiť u obchodníka, pretože transakcie sú bez poplatku. V zahraničí ju často vyžadujú pri rezerváciách v hoteloch či autopožičovniach. Na výber hotovosti z bankomatu sa oplatí použiť debetnú kartu. Klient zaplatí oproti kreditnej karte nižšie poplatky. Navyše výbery v krajinách EÚ a EHP sú spoplatnené rovnako ako výbery z bankomatu cudzej banky na Slovensku. Platbu alebo výber z bankomatu debetnou kartou možno mať zadarmo v závislosti od balíka služieb, ktorý klient využíva. Ak má debetnú kartu VISA Inspire, môže si bez poplatku vyberať peniaze z ktoréhokoľvek bankomatu skupiny Intesa Sanpalo v zahraničí (Albánsko, Bosna a Hercegovina, Egypt, Chorvátsko, Maďarsko, Rumunsko, Rusko, Slovinsko, Srbsko, Taliansko, Ukrajina). Aj keď klient cestuje do vyspelej krajiny, kde je používanie platobných kariet úplnou samozrejmosťou, vždy je dobré mať so sebou určitú sumu v hotovosti. Ideálne je mať so sebou karty viacerých spoločností (napr. VISA, MasterCard, American Express).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba