Slováci berú možnosť ísť na účte do mínusu ako rezervu

Väčšinu mesiaca je v mínuse 87 % používateľov povoleného prečerpania, teda deväť z desiatich ľudí. Ako ďalej vyplynulo z analýzy Sberbank, ktorý uskutočnila na vzorke cez 13 tisíc klientov, aktívne však využíva prečerpanie (kontokorent) len 15 % z nich. Ďalších 20 % ho síce má, no nepoužíva ho.

22.07.2013 11:59
účet, dane, banka Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

„Slováci vo väčšine prípadov vnímajú povolené prečerpanie ako rezervu a neodráža ich nedisciplínu vo výdavkoch. Ak totiž prečerpanie nepotrebujú, nesiahajú naň. No ak si to náhle okolnosti vyžiadajú, zostávajú v mínuse dlhšie obdobie,“ povedal vedúci oddelenia Costumer Value Managementu Sberbank Slovensko Filip Vítek.

V priemere je výška rámca prečerpania 872 eur. Spomedzi krajov vedie Žilina so sumou 1 008 eur. Na druhom mieste je Bratislava s priemerným rámcom 973 eur. Tu je zároveň podľa vyjadrení Sberbank najmenší podiel klientov, ktorý aktívne kontokorent využívajú. Podľa Víteka je to celkovo lepšou finančnou situáciou ľudí žujúcich v hlavnom meste, ako aj tým, že vo väčšej miere využívajú aj iné formy úverov. V priemere majú muži dovolený kontokorent výrazne vyšší ako ženy, a to o 135 eur. Podľa banky to súvisí s vyššou mzdou mužov.

Sberbank Slovensko bola do Obchodného registra SR zapísaná koncom augusta 1991. Do konca októbra 2007 pôsobila na slovenskom trhu ešte ako Ľudová banka, potom zmenila názov na Volksbank Slovensko, keď sa jej hlavným akcionárom stala rakúska spoločnosť Volksbank International. Proces zmeny väčšinového akcionára Volksbank International sa uskutočňoval počas celej druhej polovice roka 2011. Zavŕšil sa 15. februára 2012, keď sa 100-percentným akcionárom Volksbank International stala ruská banka Sberbank.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #účet #kontokorent #prečerpanie