Poistenie pre deti je potrebné správne nastaviť, aby dokázalo pomôcť

Všetci rodičia chcú pre svoje deti zabezpečiť čo najlepšiu budúcnosť. Mnohí z nich preto hneď po narodení detí zakladajú svojim deťom poistenie, ktoré má dieťa nielen chrániť pred nečakanými udalosťami, ale aj mu nasporiť istú sumu na štart do dospelosti.

21.08.2013 06:30
deti, poistenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Rodičia by však mali myslieť na to, že ak chcú svoje dieťa finančne zabezpečiť, musia najprv zabezpečiť seba. Pretože ak oni zostanú bez príjmu, pocítia to aj ich deti. „Najlepšie životné poistenie pre deti je dobré životné poistenie ich rodičov,“ tvrdí produktový analytik spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko Jozef Fronc. Deti sú podľa neho výrazne závislé od svojich rodičov a ak sa im niečo stane, deti to výrazne zasiahne.

Pri výbere vhodnej poistky pre deti by mali rodičia porovnávať sumu, ktorú budú musieť mesačne poisťovni platiť, s tým, čo za to dostanú. „Do úvahy tak treba brať všetky riziká, ktoré dieťaťu môžu hroziť v súvislosti s jeho dennodennými aktivitami a podľa toho si aj vyberať z poistných taríf poisťovní,“ vraví Fronc.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Aké pripoistenia zvoliť?.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Dôležitá je aj výška poistného krytia, ktoré poisťovňa vyplatí v prípade poistnej udalosti. Ak niekto zvolí nízke krytie, môže sa stať, že dostane od poisťovne málo peňazí, ktoré mu nebudú stačiť. „Rodič by sa pri jeho zvolení mal hlavne pozerať na to, do akej miery môže prípadný úraz či iná poistná udalosť zasiahnuť rodinný rozpočet. Či na to rodina finančne má, aby potenciálne výdavky pokryla, a to aj v prípade úrazov s trvalým následkom. Teda od výdavkov na lieky, na nákup zdravotných pomôcok ako ortéz a podobne až po, povedzme, úpravu bývania na bezbariérové. Hlavne v takýchto prípadoch pritom hrozí, že rodič z dôvodu starostlivosti o dieťa príde o časť príjmu a dávky plynúce z ošetrenia člena rodiny,“ hovorí Fronc.

Väčšina poisťovní ponúka špeciálne poistenie pre deti. Jeho súčasťou je väčšinou aj sporiaca zložka. Výhodou takejto kombinácie je to, že poisťovňa v prípade poistnej udalosti väčšinou na seba preberie povinnosť platiť poistné. Ak napríklad jeden z rodičov zostane na invalidnom dôchodku, poistka bude naďalej platiť, ale poistné za nich bude už uhrádzať poisťovňa.

Nevýhodou kombinácie poistenia so sporením je, že na samostatnom sporení je možné často získať vyšší výnos ako ten, ktorý ponúkajú poisťovne. Veľa rodičov porovnáva aj sumu, ktorú celkovo zaplatia do poisťovne, s tou, ktorú im na konci poisťovňa vyplatí. Potom sú nemilo prekvapení, keď zistia, že im poisťovňa dala menej peňazí, než koľko do nej vložili. Tu je však potrebné uvedomiť si, že v poisťovni ide na sporiacu zložku len časť zo sumy, ktorú jej platíme. Za zvyšnú časť si kupujeme poistné krytie, to znamená, že táto suma zostáva poisťovni a nezhodnocuje sa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #životné poistenie #detské životné poistenie