Ceny poistiek dvíhajú odškodnenia úrazov

Poisťovne musia čoraz viac odškodňovať vodičov za úrazy spôsobené pri dopravnej nehode. Tento trend tlačí na rast cien poistiek. Udržať cenu povinného zmluvného poistenia sa tak dá buď zameraním sa na vodičov jazdiacich bez nehody, alebo úsporami v rámci poisťovne. V zatiaľ zverejnených cenníkoch na rok 2014 sa poisťovne rozhodli skôr pre mierne zdražovanie.

22.10.2013 12:33
nehoda, PZP, úraz, havária Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

„Posledné roky neprestajne rastú poistné plnenia za škody na zdraví. Tento trend bude pokračovať aj v ďalších rokoch a poisťovne naň skôr či neskôr zareagujú postupným zvyšovaním cien povinného zmluvného poistenia,“ povedal Peter Ripka z ČSOB Poisťovne. Táto poisťovňa vo zverejnených cenníkoch pristúpila k zdražovaniu prostredníctvom znižovania zliav pre najviac rizikových vodičov.

Ďalšia poisťovňa Wüstenrot zas najviac rizikovým šoférom zdvihla ceny prostredníctvom prerozdelenia motorových vozidiel podľa výkonu motora z doterajších šesť na sedem kategórií. Podobne smerom nahor upravovala ceny aj poisťovňa Uniqa. „V troch kategóriách pri osobných vozidlách sme pristúpili k úprave – zvýšeniu poistného z dôvodu škodovosti daného segmentu a situácii na trhu,“ uviedla Silvia Vlasková z poisťovne Uniqa.

Nové cenníky musia poisťovne podľa zákona zverejniť najneskôr 31. októbra. Z dvanásť poisťovní pôsobiacich na slovenskom trhu tak zatiaľ urobili tri. „V niektorých segmentoch sme pristúpili k znižovaniu zliav, čo bude mať za následok mierne zvyšovanie cien povinného zmluvného poistenia. Doteraz sme napríklad mužovi do tridsať rokov s jedným dieťaťom poskytovali tridsaťpercentnú zľavu, po novom to bude zľava dvadsaťpäť percent,“ priblížil Ripka z ČSOB Poisťovne. V najrizikovejšej skupine vodičov do tridsať rokov s deťmi do pätnásť rokov vyjde poistenie automobilu s objemom motora 1¤600 cm3 a výkonom 85 kW, podľa internetovej kalkulačky na 138,79 eura. Podľa predchádzajúceho cenníka by poistenie vyšlo o 9,25 eura lacnejšie a stálo by len 129,54 eura.

Pri hľadaní najvýhodnejšej ceny povinného zmluvného poistenia sa oplatí porovnať ponuky viacerých poisťovní. Každá z nich má totiž vlastné parametre na posudzovanie rizikovosti vodiča a rozdiely sa niekedy pohybujú aj v desiatkach eur. „Ako šofér nespôsobujúci dopravné nehody som prechodom ku konkurencií ročne ušetril tridsať eur,“ povedal Michal Meltzer z Bratislavy. Poisťovne špecializujúce sa práve na vodičov jazdiacich bez nehody ponúkajú poistenie automobilu už od 59 eur za rok. Za najviac rizikových sú považovaní mladí muži do dvadsaťjeden rokov jazdiaci na automobiloch so silnými motormi. Pre menej časté dopravné nehody môžu s lacnejšími poistkami počítať vodiči s bydliskom v dedine nachádzajúcej sa v blízkosti niektorého menšieho slovenského mesta.

Pri porovnávaní cien so zahraničím môžu byť Slováci spokojní s aktuálnymi cenami povinného zmluvného poistenia. Automobil s výkonom 85 kW a objemom motora 1 600 cm3 sa na Slovensku dá v priemere poistiť za 117 eur ročne. Na porovnanie v susednej Českej republike vyjde poistenie rovnakého automobilu na 155 eur, Rakúsku 230 eur a najviac až 400 eur sa platí v Taliansku. „Vysoké ceny v Taliansku súvisia s vysokými odškodneniami súdov za dopravné nehody,“ vysvetlil Ripka.

Na Slovensku povinné zmluvné poistenie prepláca škody na zdraví do výšky jedného milióna eur a pri majetku až do piatich miliónov eur. Takéto poistné krytie je nedostatočné len v prípade vodičov nákladnej dopravy jazdiacich často do zahraničia. Na Slovensku patrí medzi najvyššie poistné plnenia napríklad prípad pani sediacej v taxíku, ktorej ČSOB poisťovňa preplatila poškodenie bedrového kĺbu vo výške 66-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné zmluvné poistenie