Ceny poistiek motoristom zvýšila len časť poisťovní

K miernemu zvyšovaniu cien povinného zmluvného poistenia, ku ktorému pristúpili niektoré menšie poisťovne, sa väčšina hráčov na trhu nepridala. Poisťovne najčastejšie ceny nezmenili.

04.11.2013 03:30
poistenie auta, pzp, poistka, auto, kúpa auta Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Ceny poistiek tak majú plne v rukách samotní motoristi. Vodiči majú v súčasnosti k dispozícii na porovnanie všetky nové cenníky po tom, čo ich poisťovne museli zverejniť do konca októbra.

Na novú poistku čaká 750-tisíc z celkovo 2,5 milióna vodičov, ktorým sa končí ročné poistné obdobie. „Nepredpokladáme masové zdražovanie poistiek na trhu. Niektoré poisťovne zaznamenali mierny nárast cien poistného, ale v globále ide skôr o celkovú stagnáciu povinného zmluvného poistenia na Slovensku,“ uviedla Zuzana Benková z poisťovne Groupama.

zväčšiť Porovnanie cien povinného zmluvného poistenia Foto: Pravda
PZP 2014 Porovnanie cien povinného zmluvného poistenia

Porovnávať vodičom sa oplatí. Podľa zistení Pravdy môže mať muž v strednom veku menšie benzínové vozidlo poistené v závislosti od poisťovne od 63 do 89 eur za rok a ak má väčšie dieselové auto, poistka môže vyjsť na 84 až 126 eur. Pri mladých vodičoch z mesta so silnými autami sú rozdiely ešte väčšie, keďže niektoré poisťovne ich berú ako rizikovejších a za poistenie si vypýtajú aj vyše 300 eur za rok. „Prirážka pre mladých neskúsených vodičov a tých, ktorí v posledných troch rokoch spôsobili nehodu, je výraznejšia ako v minulosti. Naopak, zľava pre skúsených vodičov a tiež vodičov z malých miest je oveľa významnejšia,“ priblížila Lucia Makayová, hovorkyňa poisťovne Generali.

V priemere je cena povinného zmluvného poistenie na úrovni 125 eur. Zatiaľ sa počíta s jej stagnáciou, ale možný je aj mierny rast. „Keďže poistné dlhodobo klesalo, náklady na mzdy, náhradné dielce, ako aj štandardy obyvateľstva stúpajú, je vysoký predpoklad, že ceny poistenia budú stúpať, respektíve poisťovne sa snažia k povinnému zmluvnému poisteniu predať aj iné doplnkové poistenia, aby tak dosiahli vyšší výber poistného na pokrytie likvidácie škôd,“ povedala Judita Smatanová, hovorkyňa poisťovne Union.

Najmladšia poisťovňa Astra pôsobiaca na Slovensku od roku 2013 sa zaradila do skupiny očakávajúcej mierny nárast cien povinného zmluvného poistenia. O pár eur viac si tak za poistenie automobilu priplatia ľudia s najlacnejšími poistkami.

Po dvoch rokoch totiž na slovenský automobilový trh neprichádza žiadna nová poisťovňa tlačiaca ceny povinného zmluvného poistenia nadol. Na druhej strane najväčšie poisťovne vo väčšine prípadov ceny poistného nemenia. „Pre nové poistné zmluvy neplánujeme zvyšovať poistné. Súčasným klientom budeme individuálne zohľadňovať škodový priebeh poistenia,“ povedala hovorkyňa Allianz-Slovenskej poisťovne Lucia Muthová. Veľké poisťovne prípadným zdražovaním nechcú riskovať odlev zákazníkov k lacnejšej konkurencii. „Predpokladáme, že na poistnom trhu nedôjde k výraznej zmene cien povinného zmluvného poistenia oproti minulému roku,“ dodala Katarína Vargová z poisťovne Kooperativa.

Čo sa týka výpočtu ceny povinného zmluvného poistenia, neprišlo zverejnením nových cenníkov k žiadnym dramatickým zmenám. „Zásadné zmeny v cenotvorbe alebo hodnotení rizika neprichádzajú. Stále platí, že rozhodujúcimi kritériami pre hodnotenie rizika sú kubatúra, výkon a hmotnosť pri vozidlách, vek a bydlisko u držiteľa,“ zhodnotil Vladimír Cvik z porovnávacieho portálu Netfinancie. Mladí motoristi a šoféri z väčších miest tak budú mať poistenie drahšie ako tí starší alebo vodiči jazdiaci v menších mestách. „Najvyššie ceny povinného poistenia budú mať stále mladí vodiči do 23 rokov s výkonným autom bývajúci a jazdiaci vo väčších mestách,“ pokračoval Cvik.

Priplatia si aj vodiči, ktorí spôsobili v minulom roku viacero dopravných nehôd. V prípade jednej dopravnej nehody sú na trhu poisťovne, ktoré takýmto vodičom ponúknu nižšie ceny, keďže podľa štatistík má vodič v priemere len jednu nehodu a ak nejde o zlého šoféra, ďalšia nehoda je už málo pravdepodobná.

Poisťovne sa pri zverejnení nových cenníkov nezamerali len na ceny. Vodičom pripravili aj rôzne doplnkové služby. „Nových, ako aj verných klientov osobných motorových vozidiel odmeníme zadarmo poistením batožiny,“ uviedla Vargová z Kooperativy. Podobnú výhodu plánujú od nového roka zaviesť aj ďalšie poisťovne. „K dvom bezplatným benefitom, teda poisteniu motorového vozidla proti živelnej udalosti, plus poistenie úrazu vodiča a posádky motorového vozidla pri dopravnej nehode, plánujeme od nového roka pridať aj krytie batožiny v motorovom vozidle,“ povedala Daniela Šulcová z Komunálnej poisťovne.

Ďalšie poisťovne sa zameriavajú na poskytnutie zliav pre určitú skupinu šoférov. „Našou cieľovou skupinou sú vodiči nad 35 rokov, tým poskytujeme vstupnú zľavu vo výške 40 percent a ďalšia 10-percentná zľava je za ročnú platbu,“ vymenovala Jana Tarčáková-Janičová z poisťovne Axa. Poisťovne sa tiež zameriavajú na poskytovanie bezplatných právnych a asistenčných služieb v prípade dopravnej nehody.

Vodiči by tiež nemali zabúdať na to, že povinné zmluvné poistenie kryje len škody spôsobené na cudzom motorovom vozidle a vlastný automobil chráni havarijné poistenie. Najčastejším problémom pri preplácaní škôd z povinného zmluvného poistenia je takzvaná amortizácia automobilu. „To znamená, že pri poškodení starších motorových vozidiel poškodení nedostanú v plnej výške predložené náklady na opravu svojho motorového vozidla, ale poisťovateľ vyplatí poškodenému skutočnú škodu, teda náklady na opravu po odpočítaní znehodnotenia veci,“ vysvetlila Muthová z Allianzu.

Peniaze vyplatené z povinného zmluvného poistenia tak často nestačia na preplatenie celej opravy v autorizovanom servise. Ten totiž dáva do auta nové súčiastky, kým poisťovne preplatia len cenu staršieho náhradného dielca, teda od ceny novej súčiastky odpočítajú opotrebovanie v čase a zvyšok si musí doplatiť klient s nabúraným automobilom.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #automobily #povinné zmluvné poistenie